Orașul în care săracii mor cu 30 de ani mai devreme decât bogații

Publicat: 29 04. 2016, 10:35
Actualizat: 29 04. 2016, 11:28

Diferențele majore în ceea ce privește speranța de viață între săraci și bogați în orașul Glasgow sunt cunoscute de mult timp. Bărbați care mor chiar și la 54 de ani trăiesc la doar câțiva kilometri de cei care ajung și la 80 de ani.

Cercetătorii cred că au găsit motivul pentru care există astfel de diferențe: consumul regulat de carne ieftină procesată.

Nivelul ridicat de fosfați din carnea roșie a fost corelat cu îmbătrânirea prematură și afecțiuni ale rinichilor. Studiul a arătat că respectivii fosfați erau absorbiți de organism mult mai repede prin carnea care conținea aditivi.

Fosfații se găsesc în mod natural în multe produse alimentare, precum carne, pește, ouă, produse lactate și legume, însă un consum ridicat al acestei substanțe afectează telomerii, structuri vitale aflate la capătul cromozomilor, care ajută la protejarea împotriva a numeroase boli- de la boli cardiovasculare la Alzheimer și cancer. Telomerii sunt atât de importanți încât unii oameni de știință cred că aceștia pot fi măsurați pentru a estima momentul în care cineva va muri.

Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății avertiza cu privire la pericolul reprezentat de carne, în special carnea roșie fiind enumerată printre posibilele cauze ale îmbolnăvirii de cancer.

Studiul realizat în Glasgow a analizat oameni din cele mai dezvoltate și din cele mai puțin dezvoltate zone și a ajuns la concluzia că fosfații din carnea roșie au dus la creșterea vârstei biologice a unei persoane, în contrast cu vârsta reală, scrie The Independent.