Prima pagină » Magazin » Oxfam: Schimbările climatice vor determina creșterea prețurilor la produsele alimentare

Oxfam: Schimbările climatice vor determina creșterea prețurilor la produsele alimentare

Oxfam: Schimbările climatice vor determina creșterea prețurilor la produsele alimentare
Prețurile la alimentele de bază s-ar putea dubla în următorii 20 de ani, în raport cu 2010, din cauza schimbărilor climatice și multiplicării fenomenelor extreme, însoțite de secete, inundații și uragane, avertizează organizația Oxfam, relatează AFP.

Prețurile la alimentele de bază s-ar putea dubla în următorii 20 de ani, în raport cu 2010, din cauza schimbărilor climatice și multiplicării fenomenelor extreme, însoțite de secete, inundații și uragane, avertizează organizația Oxfam, relatează AFP.

Într-un raport publicat miercuri, Oxfam consideră că efectele încălzirii climatice sunt „subestimate” fiindcă „schimbările evoluției lente a temperaturilor medii și schemele de precipitații”, global defavorabile agriculturii, vor dubla „pierderile culturilor cauzate de fenomene meteorologice extreme, mai frecvente și mai intense”.

În 2030, apreciază ONG-ul, riscul crescut de secetă, asemănător celui care durează din iunie mai ales în Statele Unite – cel mai grav de o jumătate de secol – ar putea astfel ridica prețul porumbului cu „140 la sută în comparație cu prețul mediu al produselor alimentare” la această dată.

„Aceasta se va adăuga la creșterea deja inevitabilă a prețurilor produselor alimentare preconizată de schimbările climatice”, a punctat Clara Jamart, responsabilă de Agricultură și alimentație la Oxfam, contactată de AFP.

În Africa Australă, „secetele și inundațiile ar putea crește cu 120 la sută prețul la consumul de porumb și alte cereale secundare”, arată în continuare studiul. Raportat la prețul actual, costul sacului de 25 de kilograme de făină de porumb (rația minimă a unei familii pentru două săptămâni) va trece de la 18 la 40 de dolari.

Studiul -„Extreme Weather, Extreme Prices” (Vreme extremă, prețuri extreme) – se bazează pe cercetările Institutului de Studii de Dezvoltare de la Universitatea din Sussex (Marea Britanie) efectuate pentru Oxfam.

Cercetătorii au aplicat scenariile fenomenelor extreme pe Africa Subsahariană și fiecare dintre principalele regiuni din lume exportatoare de orez, porumb și grâu pentru a observa impactul posibil în 2030 asupra prețurilor la export și pe piețele interne. La export, prețul porumbului va crește cu 177 la sută, al grâului cu 120 la sută și al orezlui rafinat cu 107 la sută.

De altfel, „aplicația sugerează că unul sau mai multe fenomene climatice extreme survenite într-un singur an ar putea duce la creșteri de prețuri de o amploare comparabilă cu 20 de ani de creștere a prețurilor pe termen lung”, relevă autorii.

„Populațiile cele mai sărace sunt cele care vor plăti acest preț ridicat: în timp ce o familie franceză alocă în mediu 15 la sută din buget pentru hrană, în Africa subsahariană această parte poate ajunge până la 50 sau 75 la sută”, remarcă Clara Jamart.

Grupul interguvernamental de experți privind evoluția climatică (GIEC, mandatat de către ONU) prevede o creștere a temperaturilor cu valori cuprinse între 2,5 și 5 grade Celsius până la sfârșitul secolului, însoțită „de fenomene climatice extreme fără precedent”.

În pofida angajamentelor sale, comunitatea internațională nu reușește să reducă emisiile de carbon responsabile de încălzirea atmosferei.

Potrivit Băncii Mondiale, mai ales din cauza secetei din Statele Unite, prețurile porumbului și semințelor de soia au sărit cu 25 la sută și respectiv cu 17 la sută din iunie până în iulie și tendința continua în august.

Gaidau Ion, [email protected]

Autor