Prima pagină » Magazin » PASCĂ. Trei REȚETE de PASCĂ pe care s-o pregătești de Paște

PASCĂ. Trei REȚETE de PASCĂ pe care s-o pregătești de Paște

PASCĂ. Trei REȚETE de PASCĂ pe care s-o pregătești de Paște
Pasca și cozonacul sunt două deserturi nelipsite de pe masa de Paște

Pasca și cozonacul sunt două deserturi nelipsite de pe masa de Paște. Deși pasca tradițională este făcută cu brânză dulce de vaci, specialiștii în bucătărie spun că brânza de vaci poate fi înlocuită cu succes de ciocolată.

Pasca cu ciocolată – varianta 1

Iată ingredientele pentru aluat de care avem nevoie pentru a face o pască cu ciocolată:

● 300-350 de grame de făină

● 20 de grame de drojdie proaspătă sau 7 grame de drojdie uscată

● 150 de grame de lapte

● 100 de grame de apă

● 70 de grame de zahăr

● un ou

● 35 de grame de unt moale

● un plic de zahăr vanilat

● 30 de grame de cacao

● un vârf de cuțit de sare

Ingredintele pentru umplutură:

● 250 de grame de ricotta sau brânză dulce de vaci

● un ou

● patru linguri de zahăr

● o lingură plină cu griș

● o lingură plină cu făină

● 50 de gramje de bobițe de ciocolată

● un plic de zahăr vanilat

● o linguriță de gris pentru pudrat foaia de aluat inferioară

Ingredinte pentru uns și ornat:

● un albuș de ou

● codițe de zahăr

● 10 grame de bobițe de ciocolată

Mod de preparare:

Amestecăm cele 300 de grame de făină albă cu 30 de grame de cacao și le punem într-un vas încăpător. Amestecăm laptele cu apă și le încălzim foarte puțin la foc mic. Apoi, frecăm drojdia cu o linguriță de zahăr, apoi o amestecăm cu laptele și apa și o adăugăm în centrul făinii.

Frământăm puțin apoi adăugăm oul, bătut ușor cu o furculiță, zahărul, zahărul vanilat și un vârf de cuțit de sare. Frământăm din nou până când aluatul începe să prindă consistență, apoi adăugăm untul la temperatura camerei. Frământăm până când aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mâini.

Acoperim vasul cu folie de plastic alimentară și lăsăm aluatul să dospească timp de o oră, într-un loc călduț, ferit de curenți de aer reci. După ce timpul s-a scurs, împărțim aluatul în două bucați. Întindem una dintre bucați, pe zona de de lucru, care a fost ușor pudrată cu faină. Apoi, tapetăm forma cu unt și așezăm pe fundul acesteia o foaie de hârtie de copt. Punem foaia de aluat în forma de gătit.

Din cealaltă bucată de aluat, formăm 3 șnururi lungi cât circumferința formei. Împletim șnurulețele de aluat și le așezăm de jur împrejurul foii de aluat din formă. Acoperim forma și o lăsăm timp de 30 minute, într-un loc ferit de curenți reci de aer.

Între timp, ne apucăm de preparare umpluturi. Amestecăm ricotta sau brânza de vaci cu oul apoi adăugăm zahărul, zahărul vanilat, grișul și făina, iar la sfârșit adăugăm bobițele de ciocolată.

Pasca se umple numai înainte de a fi băgată la cuptor. Dacă o umplem imediat după ce am adăugat aluatul în forma și apoi o lăsăm la dospit cu tot cu umplutură, aluatul se umezește și după coacere rămâne crud.

După 30 de minute de dospire, pudrăm foaia inferioară de aluat cu o linguriță de griș și umplem pasca cu crema de brânză. Ungem marginile împletite cu un albuș ușor bătut cu furculița și presărăm codițele de zahăr pe cordonul împletit.

Adăugăm înca 10 grame de bobițe de ciocolată peste umplutura de brânză și introducem pasca în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 40-45 minute. Scoatem pasca din cuptor și o lăsăm să se răcească timp de 5 minute, după care o scoatem din formă și o lăsăm să se răcească complet pe un grătar.

Sursă: Laura Adamache

 Pască cu brânză dulce de vacă – varianta 2

Ingrediente pentru aluat:

● 550 de grame de făină

● 125 de mililitri de apă călduță

● 125 de mililitri de lapte călduț

● 80 de grame de unt topit

● 150 de grame de zahăr tos

● un pliculeț de drojdie uscată

● două gălbenușuri

● un praf de sare

● coaja rasă de la o lămâie

Ingrediente pentru umplutură:

● 300 de grame de brânză dulce de vacă

● un pliculeț de zahăr vanilinat

● două fiole de esență de rom

● coaja rasă de la o lămâie

● 10 grame de griș

● 25 de grame de făină

● două ouă

● 100 de grame de stafide

● zahăr tos, după gust

Pentru uns pasca:

● un gălbenuș de ou

● 30 de mililitri de lapte

● miere pentru uns după coacere

Mod de preparare:

Stafidele le punem într-un bol, turnăm apa cât să le acopere și le lăsăm să se înmoaie timp de 30 minute, maxim o oră, după care le punem într-o strecurătoare la scurs.

Apoi, punem brânza dulce de vacă într-un castron, adăugăm zahărul tos, esențele de rom, zahărul vanilinat, coaja de lămâie, stafidele, ouăle și amestecăm cu un tel până la omogenizare. În compoziția rezultată adăugăm 10 grame de gris și 25 de grame de făină și amestecăm din nou cu telul, până se omogenizează.

Aluatul pentru pască îl putem pregăti și în mașina de făcut pâine, unde punem ingredientele în ordinea următoare: apă călduță, laptele călduț, untul topit în prealabil, gălbenușurile, pliculețul de drojdie, zahărul tos, coaja rasă de lămâie, făină și sarea. Atenție, untul trebuie să fie călduț, nu fierbinte, în momentul în care îl adaugați. Lăsați aluatul la frământat timp de 30 de minute și la dospit alte 60 minute.

Dacă nu aveți mașină de făcut pâine, puteți să frământați aluatul cu mâna timp de 20-30 minute, până obțineți un aluat care nu se lipește. Acoperiți aluatul cu un prosop curat și lăsați-l la dospit într-un loc călduț timp de o oră.

După ce aluatul a dospit, răsturnați-l pe suprafața de lucru, pe care o ungeți, în prealabil cu o peliculă fină de ulei și împărțiți aluatul în două părți egale. Dintr-o jumătate de aluat facem o foaie rotundă ca tava pe care o vom folosim pentru pască, aluatul îl întindem cu mâna, nu folosim sucitorul.

Luăm o tavă rotundă cu pereții detasabili și o tapetăm atât pe fund cât și pe margini cu hârtie de copt, pentru a se fixa mai bine hârtia de pereti, puteți, din loc în loc să ungeți tava cu unt. Punem în tavă foaia rotundă de aluat și o înțepăm din loc în loc cu o furculiță.

Cealaltă jumătate de aluat o împărțim în trei părți egale, pe care le rulăm pe fiecare în parte, între suprafața de lucru și podul palmelor până obținem 3 rulouri lungi. Din cele trei rulouri facem o împletitură în trei. Împletitura rezultată o punem în tavă peste foaia de aluat, de jur împrejur, ca un cerc.

Lăsăm pasca la crescut 45 minute. După această perioadă de timp turnăm în mijloc umplutura de brânza dulce, ungem bine împletitura de aluat cu amestecul de ou și lapte pregătit în prealabil și punem pasca în cuptorul preîncălzit, timp de 45 – 50 minute, la foc mic spre mediu.

După ce pasca s-a copt, o scoateți din cuptor și o pensulați cu miere sau o lăsați așa cum este. Se lasă la răcit, după care se taie și se servește.

Pasca cu ciocolată – varianta 2

Ingrediente:

● 500 de grame de aluat de cozonac       

● patru ouă   

● un pahar cu lapte dulce    

● patru linguri cu unt 

● două linguri de cacao      

● 150 de grame de zahăr   

● 100 de grame de ciocolată         

Mod de preparare:

Se amestecă ouăle cu zahărul până când amestecul devine precum o cremă. Peste crema obținută se pune făina, apoi se adaugă laptele cald și cacao. Se amestecă totul pe foc mic până când compoziția se îngroașă. Se adaugă rom și vanilie, apoi se pune ciocolată topită într-un vas cu aburi.

Când crema este suficient de groasă, se lasă să se răcească timp de 10 minute și se adaugă untul, amestecând încet. Se împarte compoziția în jumătate. Se ung tăvile cu unt. În fiecare tava se înconjoară cu o coroană de aluat, se toarnă jumătate din umplutură, se unge aluatul cu gălbenuș și se dă pasca la copt în cuptorul fierbinte. Se lasa focul mic timp de 15 minute, apoi, la foc potrivit, înca o jumătate de oră. Când aluatul a devenit rumen și strălucitor, pasca este gata.

Sursă: Gustos