Prima pagină » Magazin » Pericolele unuia dintre cele mai iubite alimente

Pericolele unuia dintre cele mai iubite alimente

Pericolele unuia dintre cele mai iubite alimente
Cercetătorii de bază de la Spitalul Feminin Brigham și Școala Medicală Harvard și-au propus să determine dacă aportul pe termen lung de cartofi copți, fierți, prăjiți, chipsuri sau piure poate fi asociat cu incidente de hipertensiune arterială.

Cartofii reprezintă unul dintre alimentele cel mai frecvent consumate din lume și recent a fost inclus de guvernul SUA în programele de mese sănătoase, datorită conținutului ridicat de potasiu. Dar, asocierea consumului de cartofi cu hipertensiunea arterială nu a fost studiată.

Conform Descoperă, cercetătorii americani sugerează că înlocuirea unei porții pe zi de cartofi fierți, copți sau piure cu o porție de legume non-amidonoase este asociată cu un risc mai mic de a dezvolta hipertensiune

Totuți, o cercetare recentă susține că studierea modelelor dietetice globale și a riscurilor este mai utilă decât un accent pe produsele alimentare individuale sau pe nutrienți.

Au urmat cercetări asupra 187.000 de bărbați și femei în cadrul a trei studii mari din SUA care au durat mai mult de 20 de ani. Cu ajutorul unui chestionar, a fost evaluat aportul alimentar, inclusiv frecvența consumului de cartofi, iar hipertensiunea arterială a fost raportată de către participanți în baza diagnosticului de către un medic.

După luarea în considerare a mai mulți factori de risc pentru hipertensiunea arterială, cercetătorii au descoperit că patru sau mai multe porții pe săptămână de cartofi a fost asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul mai mare de cartofi pai a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială atât la femei cât și la bărbați. Și consumul de cartofi prăjiți (crisps) a fost asociat cu un risc crescut.

Cercetătorii sugerează înlocuirea unei porții pe zi de cartofi cu o porție de legume non-amidonoase.

Autorii subliniază că aceste legume, în comparație cu altele, au un indice glicemic ridicat, astfel încât poate declanșa o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge.

Într-un editorial, cercetătorii de la Universitatea New South Wales susțin că, deși dieta are un rol important în prevenirea și gestionarea timpurie a hipertensiunii arteriale, comportamentului alimentar și al modelelor de consum sunt complexe și dificil de măsurat.