Pericolul ascuns dintr-un aliment pe care orice om îl are în bucătărie
Milioane de oameni se expun unui pericol imens atunci când consumă orez, în momentul în care acesta este fiert, pur și simplu, până ce toată apa din recipientul de fierbere dispare. Această metodă de preparare lasă în urmă urme de arsenic, substanță cu care orezul ajunge să fie contaminat în timpul procesului de creștere. Această contaminare este posibilă din cauza substanțelor toxice provenite în urma activității industriale.
Arsenicul a fost asociat cu apariția unei serii întregi de probleme de sănătate, influzând aici bolile de inimă, diabetul sau cancerul, dar și probleme în ceea ce privește dezvoltarea optimă a organismului.
În cadrul unei emisiuni televizate, specialistul în științe biologice, Andy Meharg. a folosit trei modalități de preparare a orezului, pentru a vedea ce se întâmplă cu nivelul de arsenic în fiecare dintre cele trei cazuri.
Prima metodă folosită a fost aceea a fierberii orezului până când apa s-a evaporat în totalitate. Aceasta s-a dovedit a fi cea mai periculoasă modalitate de preparare din punctul de vedere al arsenicului rezultat.
O metodă mai sugură s-a dovedit aceea în care orezul era fiert cu cinci părți de apă și o parte de orez, în care apa rămasă neevaporată era, pur și simplu, scursă. Comparativ cu rețeta tradițională, cantitatea de arsenic rezultată s-a înjumătățit.
Totuși, metoda cea mai eficientă, care a redus cu 80% cantitatea de arsenic rezultată în urma fierberii, s-a dovedit a fi aceea în care orezul este lăsat în apă peste noapte și mai apoi gătit după rețeta precedentă, cu cinci părți de apă și una de orez.