Prima pagină » Magazin » Persoanele care consumă alimente picante trăiesc mai mult. Care este explicația

Persoanele care consumă alimente picante trăiesc mai mult. Care este explicația

Persoanele care consumă alimente picante trăiesc mai mult. Care este explicația
Consumarea cu regularitate a alimentelor picante este asociată cu o mai mare longevitate și cu un risc mai mic de cancer, boli coronariene și respiratorii, potrivit unui studiu realizat în China publicat de revista britanică British Medical Journal (BMJ), informează AFP.

„Analiza noastră a arătat o corelație inversă între consumul de alimente picante și mortalitatea generală precum și cu unele cauze de deces (cancer, boli de inima și boli respiratorii)”, a evidențiat grupul de cercetători.

Practic, studiul efectuat pe un eșantion de aproape o jumătate de milion de chinezi pe parcursul mai multor ani, a evidențiat că „cei care mănâncă alimente picante aproape în fiecare zi au un risc cu 14% mai mic să moară în comparație cu cei care mănâncă picant mai puțin de o dată pe săptămână”.

Această asociere se aplică atât bărbaților, cât și femeilor și pare mai puternică pentru cei care mănâncă picant și nu beau alcool.

De asemenea, consumul frecvent de alimente picante este asociat în mod specific cu un risc mai mic de deces provocat de cancer, boli de inimă și respiratorii.

„Aceste rezultate sunt în concordanță cu cele anterioare care arătau potențialele efecte protectoare ale alimentelor picante asupra sănătății umane”, spune echipa internațională condusă de cercetători de la Academia Chineza de Științe Medicale, care semnează articolul din BMJ.

Condimentul cel mai consumat în China este ‘capsaicina’ (un alcaloid care se găsește în diferite specii de ardei iute) care, potrivit cercetătorilor, ar putea avea efecte antiobezitate și este antiinflamator, antioxidant și anticancer.

Cercetătorii recunosc că acest studiu pune în evidență numai „observații” și nu se poate stabili o ordine cauzală asupra acestei legături, mai notează AFP care remarcă și faptul că în ciuda dimensiunii mari a eșantionului, studiul prezintă deficiențe, între care în special lipsa de informații detaliate cu privire la compoziția meselor servite de participanți.

„Nu se știe dacă aceste corelații observate sunt rezultatul direct al consumului de condimente sau pur și simplu al altor elemente pozitive din produsele alimentare, dar care nu au fost măsurate”, a comentat dr. Nita Forouhi, specialist în nutriție și epidemiologie la Universitatea Cambridge, care nu a fost implicată în studiul realizat în China.

Într-un comentariu publicat de BMJ, aceasta a evocat o posibilă corelare a rezultatelor studiului cu băuturile consumate de chinezi, cum ar fi apa și ceaiul, băute în cantități mai mari de către cei care mănâncă mai condimentat.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă consumul de alimente picante poate îmbunătăți sănătatea și reduce în mod direct mortalitatea sau chiar dacă este vorba despre alte obiceiuri alimentare și stiluri de viață pozitive pentru sănătate, a mai spus sursa citată de AFP, scrie Agerpres.

Recomandarea video

Mediafax
Cât costă pe oră un ajutor în gospodărie: Sparge lemne, curăță terenuri și chiar construiește foișoare
Digi24
Scandal de rasism cu implicare politică în Finlanda. Tânăra încoronată regină a frumuseții a rămas fără titlu după un gest controversat
Cancan.ro
EXCLUSIV | Ce arată necropsia efectuată după deshumarea Rodicăi Stănoiu. Avem rezultatele oficiale: care este cauza morții
Prosport.ro
FOTO. Gafă vestimentară fără precedent! Ce a pățit vedeta a pus-o într-o ipostază mai mult decât jenantă
Adevarul
Propagandistul preferat al lui Putin amenință Europa: „Încă o dată, va trebui să distrugem Berlinul, Parisul, Viena”
Mediafax
Decizia UE cu privire la mașinile pe benzină și motorină. Sunt vizați milioane de șoferi din Europa
Click
Zodii binecuvântate de Dumnezeu în următoarele 2 luni. De ce vor avea parte acești nativi
Digi24
„Moscova trebuie să simtă durerea”. Un diplomat american îl contrazice flagrant pe Donald Trump
Cancan.ro
EA e femeia care poate schimba cursul anchetei. Menajera Rodicăi Stănoiu, martor-cheie în dosarul morții suspecte
Ce se întâmplă doctore
Imagini inedite cu Cristina Șișcanu, după ce a slăbit enorm! Nu o mai recunoști! „Trebuie să mă apuc de sport și masaje”
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
ARO se reinventează: Ar putea produce anual până la 10.000 de SUV-uri hibrid. Cât costă primul exemplar
Descopera.ro
Cele mai periculoase locuri de pe Pământ!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Un copil la restaurant: - Carnea de elefant se mănâncă?
Descopera.ro
O supernovă sugerează că planetele asemănătoare Pământului sunt frecvente în Univers