Persoanele care îndeplinesc aceste condiții prezintă un risc îngrijorător
Persoanele obeze par a fi mai bine protejate împotriva demenței, întrucât în cazul lor riscul este cu 30% mai mic decât cel atribuit persoanelor cu greutate normală.
Noua cercetare contrazice concluziile formulate de numeroase studii anterioare care sugerau faptul că persoanele supraponderale și obeze – care au valori ridicate ale Indicelui de Masă Corporală (IMC) – se confruntă cu riscuri mari de demență la vârsta a treia.
Autorul noului studiu, Stuart Pocock, profesor la London School of Hygiene and Tropical Medicine, consideră că medicii și organismele care alcătuiesc politicile de sănătate publică ar trebui să regândească procedurile pe baza cărora sunt identificate în prezent persoanele cu cel mai mare risc de demență.
Cercetătorii britanici au analizat informațiile medicale din dosarele unor pacienți – recoltate cu ocazia unor controale de rutină – pe parcursul a două decenii. Datele au fost obținute de la 1.958.191 de pacienți cu vârsta medie de 55 de ani și un IMC mediu de 26,5 – valoare care se încadrează în categoria persoanelor supraponderale.
IMC reprezintă raportul dintre greutate și pătratul înălțimii.
Un scor sănătos este cuprins între 18,5 și 24,9. Peste această valoare scorul reflectă o persoană supraponderală sau obeză.
În cadrul acestui studiu, IMC-urile au reflectat prezența unui număr de doar 20 de persoane care erau subponderale.
După o perioadă de monitorizare de nouă ani, 45.507 persoane au fost diagnosticate cu demență.
Savanții britanici au descoperit că persoanele care erau subponderale la vârste mijlocii prezentau un risc cu 34% mai mare de a fi diagnosticate cu demență la vârsta a treia în comparație cu persoanele cu o greutate considerată normală.
Pe măsură ce IMC-ul creștea, riscul de demență scădea, iar autorii studiului au constatat că persoanele cu obezitate severă – cu un IMC de peste 40 – prezentau un risc mult mai mic de a dezvolta demență în comparație cu persoanele cu o greutate normală.
Această asociere nu a fost afectată de alți factori de risc, precum deceniul în care pacienții s-au născut, vârsta, diagnosticul, consumul de alcool și fumatul.
Noul studiu a fost publicat în revista The Lancet Diabetes And Endocrinology.