Platorma (www.cecontineococacola.ro) este deschisă cu lista ingredientelor din Coca-Cola, respectiv zahăr, arome naturale, dioxid de carbon, cafeină, acid fosforic, colorant caramel E150d și apă.
La fiecare ingredient este menționată cantitatea dintr-o sticlă de 250 de mililitri, precizându-se că, în conformitate cu zeci de studii internaționale, toate componentele băuturii sunt în doze ce nu pot afecta sănătatea.
Acidul fosforic, de pildă, conține fosfor în cantitate de 43 mg la o sticlă de 250 ml de Coca-Cola, în timp ce aceeași cantitate de lapte conține 208 mg, 140 g de pui preparat – aproximativ 230 mg, iar o cantitate de 150 g de orez preparat – 90 mg de fosfor.
Zahărul (sucroza), care dă gustul dulce al băuturii, este prezent într-o cantitate de aproximativ 27 g la 250 ml de Coca-Cola, ceea ce este echivalent cu patru-cinci lingurițe de zahăr și 105 calorii.
Potrivit informațiilor de pe aceeași platformă online, conținutul de cafeină din 250 ml de Coca-Cola este de aproximativ 24 mg, semnificativ mai mic decât cafeina conținută de aceeași cantitate de cafea prăjită și, de asemenea, sub cel din 25-30 ml de cafea espresso. Consumul moderat de cafeină în rândul adulților se consideră a fi situat în jurul valorii de 300 mg pe zi, conform sursei citate.
„Coloranții Caramel sunt folosiți în alimente încă din secolul al XIX-lea, iar noi îi folosim din anul 1886. Colorantul Caramel E150d este aditivul alimentar care oferă băuturii Coca-Cola culoarea sa închisă, distinctivă. Caramel E150d reprezintă una dintre cele patru categorii de caramel aprobate pentru utilizare ca și coloranți alimentari în Uniunea Europeană”, se precizează pe www.cecontineococacola.ro.
Reprezentanții companiei spun că informațiile menționate pe platformă sunt suplimentare celor deja disponibile pe etichetele produselor, fiind incluse și link-uri către surse oficiale care le susțin.
Formula băuturii Coca-Cola a fost descoperită de farmacistul american John Pemberton.