Prima pagină » Magazin » Porțiile de mâncare din restaurantele de astăzi, de patru mai mari decât acum 50 de ani

Porțiile de mâncare din restaurantele de astăzi, de patru mai mari decât acum 50 de ani

Porțiile de mâncare din restaurantele de astăzi, de patru mai mari decât acum 50 de ani
Un hamburger care cântărea 110 grame în urmă cu 60 ani, cântărește, în restaurantele de astăzi, 340 de grame, iar o porție de cartofi prăjiți a crescut de la 80 de grame la 190 de grame.

Un studiu alarmant realizat de Centrul de Control și Prevenire a bolii din SUA (CDC) și citat de Daily Mail scoate la iveală faptul că porțiile din meniurile restaurantelor sunt, în medie, de patru ori mai mari în prezent față de anii ’50.

Graficul arată că un pahar cu băutură răcoritoare oferit azi de restaurante este de șase ori mai mare, iar hamburgerii și porțiile de cartofi prăjiți sunt de trei ori mai mari.

De asemenea, astăzi putem cumpăra ciocolată cu 1.233% mai mare decât cea comercializată la începutul secolului XX.

Potrivit aceluiași grafic, adulții de astăzi sunt, în medie, cu 11,7 kilograme mai grei decât în anii 50. Femeile cântăresc, în medie, cu 11,1 kilograme mai mult, iar bărbații cu 12,7 kilograme mai mult față de cei de la mijlocul secolului trecut.

Băuturile carbogazoase care se serveau în recipiente de 200 de mililitri au ajuns să fie astăzi oferite în cantități de 1.2 litri, ceea ce înseamnă o porție cu 783% mai mare.

Un hamburger care cântărea 110 grame în urmă cu 60 ani, cântărește, în restaurantele de astăzi, 340 de grame, iar o porție de cartofi prăjiți a crescut de la 80 de grame la 190 de grame.

Studiul CDC sugerează că restaurantele s-au transformat în automate care furnizează porții de mâncare care pot hrăni mai multe persoane. Fără să vrea, clienții ajung să consume cantități mai mari de hrană și mult mai multe calorii.

„Dacă vrem să mâncăm sănătos și atunci când ieșim în oraș, trebuie să urmăm câteva sfaturi simple. Să comandăm cele mai mici porții din meniu, să împărțim mâncarea cu un prieten, să mâncăm jumătate acolo și să luăm restul la pachet, sunt doar câteva lucruri pe care le putem face ca să ne ferim de pericolele exceselor alimentare”, se arată în studiul citat.

Specialiștii avertizează că rata mare a obezității, cu 35.7 % dintre americanii adulți suferind de această boală, supune statul la cheltuieli foarte mari.

Autoritățile americane se văd nevoite să adapteze infrastructura la nevoile cetățenilor obezi. Astfel, vasele de toaletă din unitățile medicale au fost înlocuite cu toalete turcești, iar mijloacele de transport și stadioanele sunt dotate cu locuri pentru persoane supraponderale.

În plus, costurile medicale anuale pentru susținerea unui american obez sunt, în medie, cu 1.850 dolari mai mari decât pentru un om normal.