Povestea șoferului de ambulanță care îndeplinește ultimele dorințe pacienților. Ce a vrut să facă înainte să moară o femeie de 101 ani

„Am învățat că oamenii care sunt pe moarte au dorințe mărunte”, spune Kees Veldboer, un șofer de ambulanță, care a înființat Fundația Ambulance Wish – după ce a avut tăria să ajute un pacient aflat în faza terminală a bolii.

În luna noiembrie a anului 2006, Veldboer transporta un pacient grav bolnav, Mario Stefanutto, dintr-un spital în altul. Stefanutto nu a vrut însă nici în ruptul capului să meargă înapoi la spital, cerând să fie dus pentru ultima oară în portul din Rotterdam, el fiind de meserie navigator.

Veldboer a fost determinat să-i îndeplinească ultima dorință acestui bărbat aflat în suferință. I-a cerut șefului său o ambulanță, pe care să o împrumute chiar în ziua sa liberă și cu ajutorul unui coleg și a unei firme care oferă tururi în largul portului Rotterdam, dorința lui Stefanutto a fost îndeplinită.

Așa a început povestea organizației Stichting Ambulance Wens, scrie bbc.com. Veldboer și soția sa, Ineke, asistentă medicală de meserie, a realizat „planul” la o masă de bucătărie – și după 8 ani avea deja 230 de voluntari, 6 ambulanțe și o casă de vacanță, îndeplinind până acum aproape 7.000 de ultime dorințe ale muribunzilor.

„Cel mai tânăr pacient al nostru a avut 10 luni. Se afla în spitalul pentru copii și nu ar fi putut ajunge acasă. Părinții au vrut să stea măcar o clipă cu fetița pe canapeaua din locuința lor. Cel mai bătrân pacient a avut 101 ani și a dorit să călărească pentru ultima oară”, spune Veldboer.

„Noi, voluntarii, avem o satisfacție majoră când îi ajutăm pe oamenii bolnavi”, spune Roel Foppen, un fost soldat, care lucrează ca șofer. În ultimii 6 ani, a ajutat peste 300 de pacienți grav bolnavi să-și îndeplinească ultimele dorințe.

O româncă a vrut să moară acasă

Într-unul din cazuri, Foppen a ajuns în România, făcând o călătorie de 4.500 de km. Solicitanta era o pacientă pe nume Nadja, care a locuit în Olanda timp de 12 ani. Copiii ei, cu vârste între 3 și 7 ani, erau deja în România, alături de familie și aceasta a vrut să moară acasă.

„Era atât de bolnavă, încât nu o putea atinge nimeni”, povestește Foppen. După un drum lung, ambulanța a ajuns la București, unde a avut loc reuniunea emoționantă. Două săptămâni mai târziu, Nadja a murit.

Un alt voluntar al fundației este Frans Lepelaar, fost polițist. „Uneori, este dificil, dar ca fost polițist am avut de-a face cu moartea și știu când să iau o decizie. Ziua ar putea fi foarte lungă. Vei ajunge acasă târziu. Mai ai nevoie de ceva? Pacienții sunt mereu recunoscători. Pentru asta lucrăm”, spune Lepelaar.

Vizitele la grădina zoologică însumează 15% din ultimele dorințe ale pacienților aflați în fază terminală.

În 2014, Lepelaar și colegul său, Olaf Exoo, l-au condus pe Mario, un bărbat de 54 de ani cu dizabilități psihice, pentru a-și lua la revedere de la foștii săi colegi de la Grădina Zoologică Blijdorp din Rotterdam, unde a lucrat timp de 25 de ani. Mario era prea slăbit să vorbească, dar a reușit să schițeze un zâmbet, în momentul în care a interacționat cu o girafă.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO...
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ea este Silvia Coman, medicul erou care a luptat până în ultima clipă. O boală...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Cod Rutier 2024. Șoferii iertați după 72 de ore. Poliția nu mai are dreptul să...
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Timur, autointitulat Sabia Islamului. Marele cuceritor turco-mongol
×