Prelucrarea lemnului, MEȘTEȘUG învățat din tată în fiu, pe cale de dispariție în APUSENI. Meșter: Ne încurcă cei care vând obiecte în târguri
Daniel Ioan Haneș, din comuna Vidra, are 45 de ani și este unul dintre puținii bărbați din Munții Apuseni care mai prelucrează manual lemnul la fel ca acum 100 de ani. El se plânge că această meserie este pe cale de dispariție, având în vedere terenul pe care îl câștigă piața automată de prelucrare a lemnului.
„Nu poți să mai trăiești din acest meșteșug. Cândva se putea, acum foarte puțină lume mai pune preț pe așa ceva. Lumea se uită, trece pe lângă tine, dar nu întreabă cum sunt făcute obiectele, câtă trudă este în spatele lor. Nu mai e lumea interesată de așa ceva. Mai am animale, mai am pământ, pentru că din așa ceva nu se mai poate trăi,” a spus Daniel Haneș.
Din bușteni, meșterul popular face butoiașe, buți, tulnice, ciubere, doage, linguri și alte produse care se pot realiza din lemne, iar apoi le vinde la târguri de profil, dar și pe internet sau orășenilor care îi cunosc activitatea. Produsele sale au ajuns în 7-8 țări, între care Germania, Franța sau SUA, fiind cumpărate de oameni care au mers în străinătate ori au trimis cadouri prietenilor.
„Totul se face manual, ca pe vremuri. Am învățat meseria de la bunicul, de la tata și aș dori să o duc în continuare cât se poate de mult. Din plăcere am început să lucrez. În momentul de față, vânzarea nu este satisfăcătoare. Dacă nu mai merge, o lăsăm și pe asta și căutăm altceva”, a mai spus Daniel Haneș.
Meșterul popular a adăugat că, din cauză că nu se câștigă, sunt persoane care cunosc meseria, dar nu o mai practică, iar tineretul nu mai vrea să o învețe, în vreme ce școala de profil s-a desființat.
„E o meserie pe cale de dispariție. Pe când va pune România preț pe meșteșug și pe obiectele care se făceau pe vremuri, nu va mai avea cine să le mai facă. Totul va fi automatizat. Ne încurcă acum și cei care vând obiecte în târguri, alături de noi. Iau produse cu 3 lei și le dau cu 5 lei sau cu cât pot. Ăștia ne mănâncă nouă pâinea. Se dau mari meșteri, însă nu cunosc meserie,” a afirmat Daniel Haneș.
Realizarea unui produs durează de la câteva ore, până la 3-4 zile, în funcție de cât este de mare sau cât trebuie să stea lemnul la uscat. Spre exemplu, un butoi la care meșterul lucrează câteva zile, costă între 120 și 400 de lei, în funcție de mărimea lui.