Marijuana, considerată în trecut un ingredient inovator, a început să fie încorporată tot mai mult de maeștrii bucătari din lumea întreagă în repertoriile culinare ale lor și pare să devină noua tendință la modă din gastronomia internațională, informează theguardian.com.
Deși a oferit deja lumii celebrele tarte cu canabis și ciocolata cu canabis, acest ingredient halucinogen are șanse mari să intre în curând în universul gastronomiei de lux. În ciuda faptului că proprietățile sale psihoactive și medicinale continuă să fie îndelung dezbătute, unii dintre maeștrii bucătari de renume au început să folosească marijuana pentru a explora aroma și potențialul gastronomic al acestei plante, dar și pentru a-și extinde orizonturile creative.
Jonathan Gold, un renumit critic culinar de la publicația Los Angeles Times, a participat la un dineu la sfârșitul anului trecut la care frunzele proaspete de marijuana au fost prezente în fiecare dintre preparatele servite. La rândul său, Jesse Pearson, jurnalist la revista GQ, a fost prezent la o acțiune organizată la restaurantul Blanca din Brooklyn unde au fost servite preparate cu canabis. Jesse Pearson a deplâns însă lipsa de inventivitate în ceea ce privește folosirea canabisului pe scena culinară: „Suntem o națiune obsedată de mâncare și de maeștri bucătari, în aceeași măsură în care suntem obsedați în secret de droguri. Însă, judecând după produsele triste expuse în vitrinele magazinelor care vând canabis, preparatele cu «iarbă» au rămas la același nivel ca atunci când Janis Joplin era încă în viață”.
Deși Jesse Pearson a rămas drogat 24 de ore după acel prânz, alți maeștri bucătari s-au orientat spre alte preparate cu marijuana, care nu generează efecte halucinogene. La Castelul Dragsholm din Danemarca – o clădire impunătoare, veche de 800 de ani, în care se află unul dintre cele mai prestigioase restaurante din această țară -, maestrul bucătar Claus Henriksen servește clienților săi brânză afumată cu fum de marijuana, decorată cu frunte proaspete de canabis și un piure preparat din semințe prăjite și pisate de marijuana.
Varietatea de canabis pe care o folosește – denumită Fedora 17 – are un conținut foarte mic de THC (Tetrahidrocanabinol).
Această plantă este cultivată la o distanță de doar câțiva kilometri, la ferma lui Søren Wiuff, un furnizor al celebrului restaurant Noma din Copenhaga și al altor restaurante de top, foarte apreciat pentru principiile organice pe care le folosește în cultura plantelor și a ierburilor aromate de pe terenurile sale.
Claus Henriksen a folosit canabisul lui Wiuff pentru a prepara o budincă aerată în formă cilindrică, iar cârnații incluși în meniul mesei de Crăciun de la restaurantul său au inclus frunze uscate de marijuana și arahide pisate.