Președintele Comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO: Dosarul pentru includerea iei în patrimoniul mondial, blocat

Președintele Comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO: Dosarul pentru includerea iei în patrimoniul mondial, blocat
Publicat: 24/06/2019, 22:33

„Cei care au ales astăzi să cinstească ia românească ar trebui să știe că Dosarul ‘Arta cămășii cu altiță – Ia, element de identitate culturală în România și Republica Moldova’ întârzie să fie depus la UNESCO, pentru a intra în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omenirii. Disfuncționalitățile, lipsa fondurilor, dar și nepăsarea autorităților au făcut ca acest dosar care trenează de câțiva ani să fie acum, din nou, blocat. Am făcut apel la colegii mei parlamentari să transformăm acest dosar într-un proiect comun, dincolo de ipocrizia patriotismului declarat prin campaniile electorale! Ia în patrimonial mondial UNESCO este adevărata dovadă de patriotism!”, a scris deputatul într-un mesaj pe contul său de pe platforma Facebook.

Într-o alocuțiune susținută luni, cu ocazia Zilei Universale a Iei, sărbătoare inițiată în 2013 și marcată pe 24 iunie în România, Palăr a spus că dosarul realizat de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial, „aflat în subordinea Ministerului Culturii, trebuia finalizat în 2018, dar nu este gata nici acum. Anul trecut, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a constatat această întârziere și a făcut demersuri pentru deblocarea dosarului. Realitatea era că, în lipsă de finanțare, Comisia de salvgardare nu funcționa. Am intervenit și comisia și-a reluat activitatea, dar numai pentru foarte scurt timp. În an centenar, România nu a fost capabilă să solicite la UNESCO introducerea ei în patrimoniul mondial al umanității”.

În prezent, dosarul este din nou blocat, iar Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial este iarăși nefuncțională. „A avut un mandat de doi ani și și-a încetat oficial activitatea la începutul lunii iunie a acestui an. Nimeni din Ministerul Culturii nu a anticipat situația astfel încât activitatea să poată continua fără întrerupere”, a mai spus Palăr.

Nu știm cât va dura situația și nici în ce stadiu se află dosarul, a mai spus acesta. Palăr a adăugat că a vorbit cu specialiști în domeniu, care sunt de părere că, pentru realizarea dosarului, ar fi necesară o perioadă de cel puțin jumătate de an.

„Mă tem că mai pierdem un an, iar amenințarea ca și alte țări din spațiul balcanic să înceapă propriile demersuri pentru înscrierea în UNESCO a cămășii tradiționale este una serioasă și reală”, a încheiat acesta.

O colaborare la nivel oficial în vederea promovării în comun, la nivel UNESCO, a cămășii cu altiță, ca piesă reprezentativă a portului tradițional românesc, purtătoare de valoare universală, a fost inițiată în 2016, iar, în noiembrie 2018, la București, a fost semnat un Protocol de cooperare între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova și Ministerul Culturii și Identității Naționale din România, potrivit tv8.md. Documentul prevede intensificarea colaborării în domeniul culturii, inclusiv și cooperarea părților în pregătirea dosarelor de nominalizare a elementelor comune de patrimoniu pentru înscrierea în listele Convenției UNESCO.

Republica Moldova și România au promovat deja trei dosare transnaționale în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității: „Colindatul în ceată bărbătească” (2013), „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței” (2016), „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” (2017).

Din 2013, pe 24 iunie, la inițiativa comunității online La Blouse Roumaine, se sărbătorește Ziua Universală a Iei, marcată de comunitățile românești din toată lumea. Femeile, în special, poartă în această zi o ie.

Foto: Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Cât costă, de fapt, o poșetă de lux care se vinde cu 2.600 de euro
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Citroen ar putea lansa un SUV coupe accesibil. Cum arată acesta?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Cine este românul arestat în Grecia pentru incendierea unui teren de vegetație
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
(P) 5 beneficii care te vor convinge să cumperi o lenjerie din bumbac organic
×