Problema de sănătate care apare la 2 din 3 angajați români din cauza obiceiurilor dezvoltate la locul de muncă

Publicat: 05 07. 2017, 18:02
Actualizat: 06 07. 2017, 11:08

66% dintre participanții la sondaj susțin că s-au îngrășat în ultimul an. Dintre aceștia, 85% consideră că lipsa practicării unui sport este cauza principală.

În ceea ce privește numărul de kilograme în plus, aproape jumătate (48%) susțin că în ultimul an au luat în plus 5 kg, 38% au luat între 5 și 10 kg, iar restul de 14% au acumulat peste 10 kg.

Aproape 6 din 10 participanți au recunoscut că nu au fost la sală sau nu au practicat niciun sport în ultimele 6 luni, fiind prea obosiți sau neavând timp. Cei care spun că practică regulat sportul se află și în grupul respondenților care și-au menținut greutatea. 3 din 10 angajați merg la sală sau fac sport cel puțin o dată pe săptămână.

În topul motivelor din cauza cărora angajații au acumulat kilograme în plus se mai regăsesc oboseala și mesele neregulate, acestea fiind alese de circa 7 din 10 respondenți ca fiind vinovate într-o proporție mare și foarte mare de acest aspect.

Nivelul ridicat de stres se remarcă ca un indicator important în procesul de îngrășare. 7 din 10 dintre cei care se confruntă cu niveluri de stres mari și foarte mari spun că s-au îngrășat în ultimul an. Majoritatea persoanelor care s-au îngrășat mănâncă pe fond de stres, consumă carbohidrați cel puțin o dată pe zi și se culcă după ora 23:00, potrivit studiului eJobs. 

75% dintre cei chestionați consumă carbohidrați cel puțin o dată pe zi (pâine covrigi, paste, cartofi, dulciuri, etc.), iar aproape jumătate dintre participanții la studiu consideră că snacks-urile se numără printre factorii care cauzează creșterea în greutate.

Grăsimile alimentare contribuie la îngrășare?

Majoritatea celor chestionați (87%) consideră grăsimile alimentare responsabile de îngrășare și/sau boli cardiovasculare.

„Esential în procesul de slăbire este să înlocuim carbohidrații cu o sursă sănătoasă de grasimi. Corpul folosește energia de la ultima masă consumată, iar pentru a ajunge la grăsimi ar trebui să ardă zahărul din organism, de aceea este important într-o dietă sănătoasă să excludem complet dulciurile, produsele făinoase, carbohidrații și să mergem la culcare înainte de ora 23:00″, mai spune nutriționistul Valentin Bunea.

13,4 lei este media costului pentru masa de prânz a angajaților români

2 din 10 participanți la sondaj obișnuiesc să sară peste masa de prânz în zilele de lucru, 37% dintre ei iau prânzul pe birou, o altă treime mănâncă în sala de mese și doar 10% ies la cantină/restaurant.

Mai puțin de jumătate dintre cei chestionați își aduc pachet de acasă pentru masa de prânz. O treime obișnuiește să își cumpere mâncare gătita de la cantină/restaurant, 15% preferă snacks-urile, iar 11% mâncare de tip fast-food sau pizza.

Majoritatea (75%) respondenților alocă sub 15 lei pentru masa de prânz. O treime (32%) alocă sub 10 lei, 43% – cheltuie între 10 și 15 lei, 19% – între 15 și 20 de lei și doar 6% obișnuiesc să dea pentru prânz peste 20 de lei.