Promisiunea oamenilor de știință: roșii cu „gust de grădină” la supermarket
Specialiștii spun că peste cinci ani vom putea cumpăra din supermarket roșii care au același gust cu cele din grădină, prin reproducerea informației genetice a organismului vegetal, informează BBC.
Conform unui studiu publicat în jurnalul științific Nature, informația genetică a organismului vegetal este cea care ar putea fi valorificată pentru a reduce nevoia de pesticide.
„Ceea ce a schimbat radical industria tomatelor a fost introducerea unor gene mutante în procesul de creștere, cu scopul de a reduce perioada necesară coacerii. O mișcare neinspirată, deoarece acest lucru a presupus eliminarea proceselor naturale care dădeau gustul și culoarea legumei”, a explicat pr. Graham Seymour, de la Universitatea din Nottingham.
O echipă compusă din 300 de oameni de știință din 14 țări a ajuns la concluzia că descifrarea genomului tomatelor ar aduce profit agriculturii. În prezent, se estimează că profitul anual al acesteia la nivel este de 30 – 40 de miliarde de dolari.
Cu toate acestea, există temeri privind întoarcerea la legumele modificate genetic, care au stârnit controverse în anii 90, după lansarea pe piață a romatelor „Flavr Savr”, primele produse aprobate pentru a comercializate în scopul consumului uman.