În ultimele zile, mai multe informații neoficiale din raport au fost publicate de presă, iar din acestea reiese și impactul pe care raportul l-ar avea asupra industriei cărnii.
Potrivit Daily Mail, care citează surse din OMS, carnea procesată va fi pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen, iar carnea roșie – în categoria de risc imediat următoare.
Informațiile au stârnit proteste din partea reprezentanților industriei alimentare din SUA, deoarece înseamnă practic că salamul, cârnații, costița, carnea tocată, inclusiv micii românești, vor fi catalogate drept alimente cu un risc de cancer, în special de colon, la fel de mare ca țigările ori azbestul.
În trecut, Fundația mondială de cercetare a cancerului a avertizat că există dovezi solide că excesul în ceea ce privește consumul de carne roșie favorizează apariția cancerului. O explicație posibilă este că pigmentul care dă culoarea cărnii roșii, hematina, ar putea afecta mucoasa intestinului. De asemenea, afumarea, uscarea sau sărarea cărnii, metodele prin care aceasta este conservată, ar duce la formarea unor compuși chimici cancerigeni.
Sursa notează că raportul OMS nu implică necesitatea unor modificări ale legislației în privința alimentelor de mai sus, însă ar putea afecta încrederea cumpărătorilor și, deci, automat și vânzările.