Reacție chimică surprinzătoare. Ce se întâmplă dacă adaugi sare topită în apă
„A trebuit să încerc acest lucru pentru mine. Am fost extrem de curios de ce a explodat. Din perspectivă fizică, apa sărată nu trebuie să vină în contact cu apa simplă, datorită efectului numit efectul Leidenfrost”, explică titularul canalului TheBackyardScientist pe Reddit.
Acest efect apare atunci când un lichid intră în contact cu o substanță mult mai fierbinte decât punctul său de fierbere și formează un strat izolator de vapori. Acest lucru se întâmplă și cu aluminiul topit, pe care TheBackyardScientist îl toarnă în mod regulat în apă, pentru a face tot felul de experimente frumoase și fără explozii.
Unele metale, cum ar fi staniul, provoacă explozii mici, dar asta pentru că punctul lor de topire este atât de scăzut (231,9 grade Celsius). Pe când, sarea se topește la aproximativ 800 de grade Celsius, aproape cu 200 de grade mai mult decât aluminiul, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie suficient de fierbinte pentru a declanșa efectul Leidenfrost, scrie Descoperă.
„În filmările încetinite putem vedea cum sarea topită, atunci când este turnată în apă, formează instantaneu un strat de abur în jurul său. Acesta oprește de la răcire cea mai mare parte a sării, prin efectul Leidenfrost. Stratul de abur devine rapid supraîncălzit, provocând o creștere mare și aproape instantanee a presiunii. La suprafața apei, acest abur de înaltă presiune poate scăpa ușor. Dar, pentru că sarea topită se scufundă mai adânc, aburul aflat sub presiune este limitat de apa din jurul ei. Acest lucru face ca presiunea să crească și mai mult și mai repede, până când vasul explodează”, explică cei din comunitatea Reddit.
Nu este indicat să încercați acest experiment acasă.