Sarmalele, friptura de porc, toba, piftia, salata de boeuf și cozonacul sunt alimente nelipsite de pe masa românilor în ziua de Crăciun. Nutriționiștii avertizează că în această perioadă obișnuim să mâncăm mai mult decât într-o zi obișnuită, astfel că riscul apariției tulburărilor digestive este destul de ridicat.
gândul vă pune la dispoziție o serie de soluții la îndemână pentru a combate indigestia, arsurile stomacale și crizele biliare apărute în urma unei mese consistente.
â— Persoanele care au ținut post trebuie să evite să facă abuz alimentar, deoarece riscul apariției indigestiilor este ridicat. Abuzul de astfel de mâncăruri indigeste, așa cum sunt produsele tradiționale de Crăciun, împreună cu excesul de alcool pot declanșa crizele pancreatice acute. Astfel, este recomandat să mâncați puțin și des.
â— Ceaiul de rostopască reprezintă remediul ideal împotriva crizelor biliare. Specialiștii în fitoterapie recomandă plante care favorizează eliminarea secreției biliare, care ușurează digestia și care calmează durerile. Un astfel de remediu este și ceaiul de rostopască preparat dintr-o linguriță de frunze uscate și din 250 ml de apă clocotită. Ceaiul se bea pe parcursul unei zile.
â— În cazul arsurilor stomacale este recomandat să se bea un pahar mare de apă imediat imediat cum apare această senzație. Potrivit nutriționiștilor, apa va dilua acidul și senzația de disconfort va dispărea.
â— Chiar dacă în perioada Crăciunului meniul este unul încărcat în preparate de carne, nutriționiștii recomandă să mâncăm și fructe și legume. Acestea conțin fibre și vor ajuta la combaterea indigestiei. Atenție! Fructele nu se mănâncă pe post de desert. Acestea se servesc la o oră după felul principal. În caz contrar fructele vor fermenta și există riscul apariției indigestiei.
â— Faceți mișcare. O scurtă plimbare prin parc este un remediu împotriva tulburărilor digestive care nu va da greș. Mișcarea ne accelerează tranzitul intestinal și ajută la stimularea digestiei.