Restaurantele resimt scăderea nivelului de trai: ce comandă tot mai des românii
„Majoritatea clienților din restaurante, mai ales din stațiunile de la munte, s-au întors la carnea de pui și la cartofi. În perioada 2007-2009, oamenii căutau în restaurante mâncare din ce în ce mai diversă – pește, vită, vânat sau carne de struț”, a declarat agenției MEDIAFAX Ștefan Bercea, președintele Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din România și proprietarul restaurantului Cabana Vânătorilor din Predeal.
El a spus că turiștii care vin la munte caută porții care să coste 20 de lei, maxim 30 de lei, iar ce trece de această valoare nu mai are căutare.
Totodată, în sezonul rece turiștii caută în restaurante și supe, cele mai cerute fiind cele de pui.
„În 2007-2008 aveam turiști care cereau vinuri din import, de 200 de lei sticla, și am avut și cereri pentru carne de antilopă sau chiar de crocodil. Un meniu festiv, cu băuturi incluse, costa în acei ani 120-140 de lei, iar acum nimeni nu mai cumpără meniu festiv mai scump de 100 de lei”, a mai spus Bercea.