Rețeta unei cafele perfecte pare simplă. Tot ce ai nevoie sunt 18 grame de cafea și 250 de mililitri de apă. Zahărul sau laptele sunt opționale, acestea se adaugă după gust.
În realitate pentru a obține o cafea perfectă trebuie să ai în vedere mai multe criterii, spun Floriana Vlaicu și Adrian Simion, proprietarii Guido Coffee, magazin, prăjitorie și școală în care poți învăța cum se prepară cafeaua.
„Proveniența boabelor de cafea, felul în care acestea au fost prăjite și mai apoi când au fost râșnite sunt criterii care pot da gustul perfect al cafelei. Pe piață există sortimente de boabe de cafea care dau un gust atât de dulce al băuturii, încât nu mai ai nevoie să adaugi lapte sau zahăr. Nu există o rețetă standard pentru a obține o cafea perfectă. Totul depinde de gustul persoanei care o bea. Uneori și starea de spirit contează”, spune pentru gândul Adrian Simion.
Pentru a obține o cafea bună trebuie să ținem cont de câteva criterii:
â— Boabele de cafea trebuie să fie ușor sau mediu prăjite, în funcție de modul de preparare. Adrian Simion spune că majoritatea cafelei comerciale existentă pe piața din România este prăjită intens, iar acesta este motivul pentru care gustul acestei băuturi este unul amar. „Dacă servim un sortiment dark (nr. cafea prăjită intens) nu ne vom putea bucura de aromele deosebite ale cafelei. Indiferent de rețeta pe care am folosi-o pentru a prepara cafeaua, băutura va avea un gust amar”
â— Data la care au fost prăjite boabele este extrem de importantă dacă vrei să bei o cafea perfectă. Astfel, boabele trebuie să fie prăjite cu o săptămână înainte de a fi folosite la prepararea cafelei. După șapte zile de la prăjire boabelor, cafeaua făcută are cel mai intens gust. În plus, cantitatea de boabe prăjite pe care le cumpărăm trebuie folosită într-o lună după ce a trecut prin acest proces. „După o lună nu putem spune că expiră. Dacă bei o cafea ale cărei boabe au fost prăjite în urmă cu două luni, atunci băutura nu va deveni periculoasă pentru organism. Își va păstra efectul energizant, dar aromele nu vor mai fi atât de intense „
â— Momentul în care au fost râșnite boabele influențează și el gustul cafelei. Astfel, persoanele care vor să bea o cafea perfecta trebuie să râșnească strict cantitatea de boabe de cafea pe care o folosesc ca să își prepare cafeaua. „Avem tendința de a râșni o cantitate mai mare de boabe de cafea decât cantitatea de băutură pe care o preparăm și, implicit, o bem de-a lungul unei zile. Este greșit. Aromele încep să dispară la jumătate de oră după ce boabele au fost râșnite”
â— Recipientul în care este păstrată cafeaua contează. Boabele prăjite nu vor fi depozitate în recipiente închise ermetic, în pungi de plastic sau de hârtie. Ele trebuie păstrate, de preferat, în punga în care au fost cumpărate dacă aceasta este dotată cu valvă, recipient care este creat special pentru a păstra într-un mod adecvat boabele de cafea. „Este foarte important ca boabele de cafea să fie folosite într-o săptămână de când a fost deschisă pungă”.
â— Țara de proveninență a boabelor de cafea. Dacă ne place cafeaua dulce, atunci ar trebui să cumpărăm un sortiment ce are această caracteristică, spre exemplu Costa Rica Alma Negra. „Cafeaua obținută din aceste boabe este cea mai dulce. Poate fi cumpărată și de la noi din România. 250 de grame de boabe de cafea Costa Rica Alma Negra costă 55 de lei, dar aroma obținută este una deosebită”.
Adrian Simion și Florina Vlaicu sunt doi antreprenori care au investit 60.000 de euro într-o prăjitorie de cafea. Cei doi au fost invitați la ZF Live. Aici puteți urmări înregistrarea emisiunii.