REȚETĂ CIORBĂ DE BURTĂ. Trei modalități de a găti simplu una dintre cele mai apreciate ciorbe

REȚETĂ CIORBĂ DE BURTĂ. Trei modalități de a găti simplu una dintre cele mai apreciate ciorbe
Publicat: 19/01/2014, 13:19
Actualizat: 29/12/2014, 15:30

Ciorba de burtă este un preparat căruia trebuie să îi aloci câteva ore bune pentru a-l găti. Cu toate acestea, gradul de dificultate este unul mediu. Pentru că este un preparat gras, ciorba de burtă nu este pe gustul fiecăruia. Oțetul ajută la a-i mai tăia din gustul specific acestei ciorbe.

Mai jos regăsiți trei modalități simple de a găti ciorba de burtă.

CIORBĂ CU BURTĂ – varianta 1

Ingrediente:

● 3-4 kilograme de burtă de vită,

● 1 os de vită – aproximativ 600-800 de grame, nu trebuie să fie cu carne,

● 1 lingură rasă de boabe de piper,

● 4 foi de dafin,

● 2 morcovi,

● 2 linguri de ulei,

● 1 căpățână de usturoi – vreo 10 căței,

● 8 gălbenușuri,

● 500 de grame de smântână cu minimum 30% smântână

● sare, piper, oțet.

Sursă: Rețeta ca la mama

Mod de preparare:

Într-un vas încăpător, puneți carnea de burtă de vită și acoperiți-o cu apă, în care dizolvați, în prealabil, 1 linguriță cu vârf de bicarbonat de sodiu, lăsând-o astfel cam 2-3 ore la frigider, după care o limpeziți foarte bine.

Apoi, tăiați burta în bucăți mărișoare de dimensiunea unei palme și puneți-o la fiert împreună cu osul de vită, boabele de piper și frunzele de dafin, precum și o lingură bună de sare.

Odată fiartă burta, se strecoară de zeamă, care se păstrează, se îndepărtează boabele de piper și frunzele de dafin, precum și osul de vită, care nu mai are nicio utilitate, și se lasă burta să se răcorească.

Atunci când nu mai arde la degete, burta se taie în „tăiței” de aproximativ 8-10 centimetri lungime și 0,5 cm. grosime:

Se aduce la fierbere zeama și se adaugă tăițeii de burtă. Apoi, morcovii care au fost curățați în prealabil se rad și se călesc, până se înmoaie, în cele două linguri de ulei. Se adaugă morcovii căliți în ciorbă și se mai dau în câteva clocote 2 minute, iar apoi se trage de pe foc.

Se pregătește mujdeiul din usturoiul fin tocat și câteva linguri de apă foarte rece. Se adaugă mujdeiul în ciorbă și se potrivește gustul de sare și piper. Se bat gălbenușurile cu smântâna, după care se diluează amestecul de smântână și gălbenușuri cu un polonic de zeamă fierbinte, apoi se adaugă la ciorbă.

Se poate drege gustul ciorbei cu oțet atât la întreaga cantitate, cât și de către fiecare, după gust, în propria farfurie. Se servește fierbinte, opțional presărată cu ceva pătrunjel verde tocat.

Ciorba de burtă se potrivește de minune cu ardei iute proaspăt sau murat.

Sursă: Rețeta ca la mama

CIORBĂ DE BURTĂ – varianta 2

Ingrediente:

● 1 kilogram de burtă de vită nefiartă,

● o bucată bună de carne de vita și un os de vită,

● un picior de porc,

● un ardei mare roșu,

● 2 morcovi,

● o bucată de țelină și de păstrânac și 2 tije de țelină,

● câteva boabe de piper,

● 300 mililitri de iaurt gras,

● câțiva căței de usturoi,

● o jumătate de ardei murat în oțet,

● 2 foi de dafin,

● 2-3 gălbenușuri de ou,

● câteva fire de leuștean.

Mod de preparare:

Spălați bine burta și carnea și puneți-le la fiert împreună cu legumele, adăugând de la început puțină sare, boabele de piper și aproximativ 4 litri de apă. După ce carnea a fiert bine, strecurați supa obținută și puneți-o din nou la fiert, adăugând burta tăiată feliuțe și 1-2 foi de dafin. Dupa ce a clocotit câteva minute, adăugați usturoiul, care trebuie să fie pisat bine, până când obțineți o pastă.

După ce puneți usturoiul, mai lăsați un pic până dă din nou în clocot, iar apoi închideți focul. Apoi, adăugați imediat ardeiul din oțet tăiat fâșii subțiri și o jumătate de morcov fiert dat pe răzătoarea mică.

Separat într-un bol bateți iaurtul cu gălbenușurile și adaugați-le în ciorbă când aceasta s-a răcorit. Dregeți preparatul cu sare, iar mai apoi puneți 1-2 linguri de oțet în care au fost murați ardeii iuți și turnați peste 2 linguri de ulei în a fost călit câteva minute morcovul crud dat pe răzătoare. Acesta îi va da ciorbei de burtă o culoare nemaipomenită.

Ciorba de burtă se servește caldă cu o bucată de pâine și cu ardei iute. La final mai puteți adăuga și puțin leuștean care a fost mărunțit în prealabil.

Sursă: Rețete-gustoase

CIORBĂ DE BURTĂ – varianata 3

Ingrediente:

● 1,5 – 2 kilograme de burtă de vită,

● două picioruse de porc,

● doi ardei grași,

● un morcov mare,

● sare,

● 5 gălbenușuri,

● 1 litru de iaurt gras,

● 2 morcovi pentru calit,

● o căpățână de usturoi,

● oțet.

Sursă: Bucătăraș.ro

Mod de preparare:

Spălați picioarele de porc și crestați-le pe lung, pentru a fi pătrunse mai bine la fierbere. Apoi, puneți într-o oală mare burta de vită, un morcov mare întreg, doi ardei grași tăiați în două și sare. După ce ați adăugat apă, puneți toate ingredientele la fiert. Dacă aveți oală sub presiune, lăsați ingredientele pe foc timp de aproximativ 50 de minute.

Când carnea s-a fiert, separați-o de zeamă prin strecurare, iar carnea tăiați-o fâșii de aproximativ 3-4 centimentri, alegând și carnea de pe picioruse. Adăugați fâșiile de carne în zeama de ciorbă. Morcovul și ardeiul se dau deoparte.

Separat bateți cele 5 gălbenușuri cu un praf de sare și 1 litru de iaurt gras, apoi adăugați-le în zeamă puțin câte puțin, amestecând bine. Adăugați această compoziție în zeamă doar când aceasta e călduță, nu fierbinte pentru că se va brânzi.

Curățați usturoiul, zdrobiți-l și adăugați-l în zemă. Potrivim zeama de sare. Pentru aspect, dați doi morcovi pe răzătoarea mică și-i călim într-o lingură de ulei, până se colorează uleiul în portocaliu. Puneți totul într-o strecurătoare și stoarați bine zeama de morcov în ciorbă. Obțineți astfel steluțe portocalii ce dau un aspect plăcut ciorbei de burtă.

Ciorba de burtă se servește fierbinte, cu ardei iute și o lingură de oțet.

Sursă: Bucătăraș.ro

Mai multe rețete puteți găsi AICI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ea este Silvia Coman, medicul erou care a luptat până în ultima clipă. O boală...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Alianţa lui Viktor Orban şi-a ales preşedintele pentru noul grup din Parlamentul European. Cine preia...
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Cod Rutier 2024. Șoferii iertați după 72 de ore. Poliția nu mai are dreptul să...
Vestea serii despre Florin Piersic. Îți dau lacrimile
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Timur, autointitulat Sabia Islamului. Marele cuceritor turco-mongol
×