Clătitele sunt un desert clasic și ușor de preparat.
Mai jos regăsiți fiecare pași pe care trebuie să îi respectați pentru a prepara clătite.
REȚETĂ CLĂTITE CU MIERE
Ingrediente:
â— 125 grame de făină
â— 2 ouă
â— 120 de mililitri lapte
â— 120 ml apă, apă minerală sau sifon
â— 30 grame unt topit
â— 2 lingurițe zahăr
â— puțină sare
â— câteva linguri de ulei pentru prăjit
â— un borcan de miere
Mod de preparare:
Pentru început, amestecați ouăle cu făina, într-un bol adânc, cu ajutorul unui tel. Adăugați treptat laptele și apa. La final adăugați sarea și untul și amestecați până când obțineți un aluat subțire și cremos.
Lăsați aluatul să se odihnescă 30 de minute. Apoi, încingeți o tigaie – de preferință teflonată – la foc mediu. Ungeți-o cu puțin ulei și adăugați un polonic mic de aluat (un sfert de pahar). Rotiți din încheietura mâinii, în sens circular, pentru ca aluatul să se distribuie uniform pe toată suprafața tigăii.
După aproximativ 2 minute desprindeți marginile clătitei cu ajutorul unei spatule și întoarceți-o. Coaceți-o și pe cealaltă parte timp de aproximativ un minut.
Continuați la fel cu celelalte clătite.
La final, cu o linguriță, ungeți clătitele cu miere, iar apoi, rulați-le sau împăturiți-le în 4.
Sursă: Ceva bun
REȚETĂ CLĂTITE CU DULCEAȚĂ
Ingrediente:
â— 5 ouă
â— făină albă
â— lapte
â— apă minerală
â— ulei de floarea soarelui
â— unt
â— un praf de sare
â— coajă de portocală și zahar vanilat
â— esență de vanilie
â— dulceață
Mod de preparare:
Bateți ouăle cu un praf de sare. Apoi adaugăți un pahar mare de făină, în jur de 30 de grame. Amestecați cu o lingură sau cu un tel până se omgenizează compoziția. Puneți și 2 linguri de ulei. Adăugați esența, zahărul vanilat și coaja rasă de portocală.
Compoziția trebuie să fie vârtoasă, omogenă și lucioasă. Apoi, adăugați un pahar de lapte rece și amestecați până se omogenizează iar compoziția.
În final, puneți apă minerală foarte acidulată, amestecând mereu până obțineți consistența de smântână subțire. Puneți în tigaia de clătite un vârf de linguriță de unt, topiți-l și scurgeți untul în compoziție.
Turnați o jumătate de polonic de aluat în tigaia încinsă, mișcați rapid tigaia în aer, astfel încât să se distribuie aluatul uniform pe toată suprafața, în strat foarte fin. Coacerea este foarte importantă: întâi se menține flacăra mare, până când începe să se umfle și să se desprinda de pe margini.
Apoi reduceți la mediu, desprindeți cu o spatulă clătita de tigaie și o învârtiți. Clătita este aproape coaptă, așa că pe a doua parte e bine să o lăsați maxim un minut. Apoi, se scoate pe o farfurie întinsă și repetați procedura până când le terminați pe toate.
Clatitele vor fi foarte fine și aerate, atât calde, cât și reci. Apoi, adăugați umplutura. Puteți adăuga orice tip de dulceață pe care îl aveți în casă. La final rulați-le sau împăturiți-le în diverse forme, după preferințe.
Sursă: MondoCucina.ro
REȚETĂ CLĂTITE CU CIOCOLATĂ
Ingrediente:
â— 3 ouă
â— 500 de mililitri de lapte de vacă
â— 300 de grame de făină albă calitate superioară
â— 100 de mililitri de ulei de floarea soarelui
â— un sfert de linguriță de sare
â— jumătate de linguriță de scorțișoară
â— jumătate de linguriță de esență de rom
Mod de preparare:
Se bat ouăle într-un bol mai adânc, se pune sarea și se mixează puțin. Apoi, puneți făină și amestecați continuu, până veți obține un aluat de consistență unei smântâni foarte groase.
Frecați bine această compoziție până vedeți că este netedă și nu are cocoloașe. Dacă ați pus cam multă făină, adăugați puțin lapte ca s-o dizolvați suficient cât să o puteți amesteca mai ușor. Apoi, adăugați câte 100 de mililitri de lapte și amestecați până se incorporează. Laptele trebuie turnat în 2-3 etape.
Turnați lapte până aluatul este o consistență asemănătoare a smântânei lichide, nu faceți aluatul foarte lichid pentru că veți avea probleme la prăjitul lui. Mai bine mai adăugati lapte după ce ați făcut primele 2-3 clătite, și observați că se mai poate dizolva. Dacă vreți clătitele mai groase, aluatul trebuie să fie mai consistent, dacă le vreți subtiri, faceți un aluat mai lichid.
Apoi, se toarnați cei 50 de mili de ulei, scorțisoara și esența de rom în aluat și amestecați bine. În caz că aluatul totuși este cu cocoloașe, folosiți blenderul sau mixerul să le dizolvați.
Încălziți bine tigaia pentru clătite, și ungeți-o cu puțin ulei. Lăsați să se încălzească bine uleiul, dar să nu ardă. Apoi, turnați jumătate de polonic de aluat în tigaie, dacă aluatul este mai lichid se toarnă mai puțin aluat.
Aluatul se distribuie uniform pe suprafața tigăii, și, la foc mediu, se prăjește până se rumenește puțin. Coaceți bine clătitele pe ambele părți. Daca vedeți că sunt cam groase le mai adăugați puțin lapte.
Apoi, întindeți pe clătite cu o lingură crema de ciocolată, pe care o puteți cumpăra de la magazin.
Sursă: La Lena.ro