REȚETE CU PEȘTE DE BUNĂVESTIRE. Cele mai bune trei preparate
REȚETE CU PEȘTE DE BUNĂVESTIRE. Buna Vestire marchează momentul în care Fecioara Maria din Nazaret, crescută în templu până la 15 ani și apoi dată în tutela dreptului Iosif, căci părinții ei muriseră, a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe Fiul Său și a primit înștiințare prin Arhanghelul Gavriil (sărbătorit pe 26 martie): „Bucură-te, ceea ce ești plină de har! Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei… Și iată, vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus”. (Luca 1, 28-32).
Fiind dezlegare la pește, se spune că acela care gustă pește de Buna Vestire se va simți tot anul ca peștele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peștii.
Gândul vă prezintă mai jos trei cu preparate din pește
REȚETE CU PEȘTE DE BUNĂVESTIRE – PLACHIE DOBROGHEANĂ
Ingrediente:
â— 1,4 kilograme Crap fără cap
â— 3 cepe
â— 100 de mililitri de ulei
â— 100 de mililitri pastă de tomate
â— 2 grame de boia de ardei
â— 100 de mililitri de vin alb
â— 3 grame de usturoi
â— 2 grame de piper macinat
â— 4 foi de dafin
â— 500 de grame de roșii proaspete
â— 50 de grame de pătrunjel verde
â— sare
Mod de preparare:
Crapul se curăță, se spală și se porționează în 10 bucăți și se prăjește. Ceapa se curăță, se spală, se taie solzi. Usturoiul se curăță, se spală și se taie mărunt. Roșiile se spală, se opăresc, se decojesc și se taie cuburi. Patrunjelul verde se curăță, se spală și se taie mărunt, pasta de tomate se diluează în 100 mililitri de apă.
Ceapa se călește în apă. Se adaugă roșiile cuburi. După ce s-au înăbușit se adaugă pasta de tomate, boia, piper, foi de dafin, usturoi, apă fiartă 1 litru și sare. Se fierbe sosul 10-15 minute și se adaugă bucățile de pește care se vor acoperi cu legumele fierte și se introduce tava în cuptor 20 de minute, la temperatură moderată.
Spre sfârșitul fierberii se adaugă vin și se sărează după gust.
Sursă: Culinar.ro
REȚETE CU PEȘTE DE BUNĂVESTIRE – PEȘTE MARINAT
Ingrediente:
â— 500 de grame de pește (macrou,cod)
â— 1/2 legătură pătrunjel
â— 3-4 căței de usturoi
â— zeama de la o lămâie
â— 2-3 linguri ulei de măsline
â— 50 de mililitri de vin alb
â— sare
â— piper
Mod de preparare:
Dacă aveți file de pește puneți-l la fiert în apă cu sare și vin până este gătit complet. Dacă aveți pește cu oase puneți-l la fiert în apă cu sare, fierbeți-l până se albește carnea un pic, scoateți-l pe un tocător, curățați oasele, adaugați vinul și puneți-l înapoi până este fiert bine.
Între timp puneți într-un vas pătrunjelul tocat mărunt, usturoiul tăiat feliuțe, sare, piper, zeamă de lămâie și amestecați-le.
Adăugați bucăți de pește fiert și omogenizați. Turnați din apa în care a fiert peștele, peste compoziția obținută cât să acopere și lăsați așa minim 20 de minute.
Sursă: Bucătărașul.ro
REȚETE CU PEȘTE DE BUNĂVESTIRE – PEȘTE LA CUPTOR
Ingrediente:
â— 4 bucăți de pește
â— 4 linguri de ulei
â— 1 ceapă mărișoară
â— 2 căței de usturoi
â— 1 ardei roșu
â— 1-2 morcovi
â— țelină cât 1 ou mic
â— 400 de mililitri de roșii în bulion (roșiile și sucul)
â— 200 de mlilitri de vin alb
â— 3-4 linguri de făină
â— 10 boabe de piper
â— 2 foi de dafin
â— cimbru
â— sare, piper macinat
â— verdeață tocată pentru presărat (pătrunjel și cimbru, după preferințe)
Mod de preparare:
Bucățile de pește se sărează și se piperează, apoi se dau prin făină. Se încing într-o tigaie 3 linguri de ulei și peste se rumenește pe ambele părți. Odată rumenit, peștele se scoate din tigaie și se păstrează deoparte.
În aceeași tigaie, fără a o spăla, se adaugă restul de ulei, apoi ceapa tocată, țelina tocată mărunt, usturoiul zdrobit și ardeiul tăiat fășiuțe. Se călesc până încep să se înmoaie, amestcenâd constant. Apoi, se adaugă și morcovii curățați și tăiați rondele. Se adaugă 2-3 linguri de vin și se înăbușă legumele timp de 5-6 minute.
Se ia de pe foc tigaia cu legume și se sărează și se piperează după gust. Într-o tavă adâncă, potrivită pentru cuptor și de dimensiuni adecvate cantității de pește ce urmează să se pregătească, se așează toate legumele. Deasupra se așează bucățile de pește, se toarnă sucul de roșii, iar roșiile se toacă mărunt și se distribuie deasupra peștelui. Se toarnă restul de vin în tavă.
Se adaugă boabele de piper, frunzele de dafin rupte în bucăți și câteva rămurele de cimbru. Tava se acoperă foarte bine (cu capacul sau cu foile de aluminiu) și se dă la cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius timp de 45 de minute. După trecerea acestui timp, se îndepărtează capacul și se mai lasă în cuptor până când se rumenește preparatul deasupra.
Se servește peștele cald, prepsărat cu verdeață tocată, alături de o porție de legume din tavă, cu mămăligă sau cartofi natur. Opțional, se poate stropi cu mujdei de usturoi.
Sursă: Rețetă ca la mama