Prima pagină » Magazin » Rodiile, cel mai bun antidot la produsele de tip fast-food – concluzia unui studiu

Rodiile, cel mai bun antidot la produsele de tip fast-food – concluzia unui studiu

Rodiile, cel mai bun antidot la produsele de tip fast-food - concluzia unui studiu
Rodiile ar putea reduce o parte dintre pagubele pe care produsele de tip fast-food le provoacă organismului, întrucât protejează vasele de sânge, anunță cercetătorii spanioli într-un nou studiu

Rodiile ar putea reduce o parte dintre pagubele pe care produsele de tip fast-food le provoacă organismului, întrucât protejează vasele de sânge, anunță cercetătorii spanioli într-un nou studiu, potrivit dailymail.co.uk.

Un supliment alimentar obținut din aceste fructe ajută la menținerea sănătății vaselor sangvine, un pas esențial în evitarea infarctului și a accidentelor vasculare cerebrale.

Cercetătorii spanioli au analizat efectele unei pastile care conține substanțe chimice din rodie, numite polifenoli, asupra circulației sangvine a porcilor. Pentru acest experiment au fost aleși porcii, întrucât sistemul lor cardiovascular este asemănător cu cel al oamenilor.

Consumul alimentelor grase a deteriorat vasele de sânge ale porcilor, în special, endoteliul – componentă importantă a peretelui vascular. Endoteliul este important, întrucât eliberează substanțe care controlează expansiunea și contracția vaselor de sânge. Deteriorarea endoteliului poate reprezenta primul pas în dezvoltarea aterosclerozei, ceea ce înseamnă rigidizarea arterelor, care poate duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Vasele de sânge ale porcilor hrăniți cu alimente grase au fost mai puțin elastice. De asemenea, animalele au prezentat semne ale unor probleme cardiace. O doză dintr-un supliment cu extract de rodie care conține 200 de miligrame de polifenoli numiți punicalagini a anulat multe dintre aceste efecte.

„O dietă cu polifenoli din rodie poate ajuta la prevenirea și întârzierea disfuncției endoteliale, care reprezintă unul dintre primele semne ale aterosclerozei și accidentului vascular cerebral”, a declarat cercetătorul Lina Badimon, de la Institutul Catalan de Științe Cardiovasculare din Spania.

Studii anterioare au arătat că sucul din rodii poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, prin reducerea hormonului de stres pe care corpul îl produce. De asemenea, un pahar de suc din rodii consumat zilnic ajută la îmbunătățirea fluxului de sânge la nivelul inimii în cazul unei treimi dintre persoanele ale căror artere au fost acoperite de colesterol.

Fiind unul dintre cele mai vechi fructe cultivate, rodia a reprezentat un simbol al fertilității, morții și eternității. Mulți oameni sunt de părere că fructul interzis din grădina Edenului a fost o rodie și nu un măr.

Dorina Calin, [email protected]