Românii, pe ultimele locuri din Europa la consumul de fructe și legume
În România, două-treimi din populație (65.1%) nu consumă fructe și legume. În rândul celor mai bine situate state din UE se află Belgia (16.1%), urmată de Portugalia (20.7%) și Marea Britanie (21.3%). Pe de altă parte, pe ultimele locuri se află România (65.1%), Bulgaria (58.6%), Lituania (48.5%), Slovacia (46.6%), Republica Cehă (46.3%), Olanda (45.9%) și Germania (45.2%).
Cea mai mare pondere în ceea ce privește consumul a 5 porții de fructe și legume zilnic s-a înregistrat în Marea Britanie (33.1%), urmată de Danemarca (29.9%) și Olanda (25%). Țara noastră se află pe ultimele locuri din Europa.
Se recomandă consumul a minim 400g de fructe și legume pe zi, împărțite în 5 porții (excluzând cartofii și alte amidonoase), deoarece consumul de fructe și legume poate reduce riscul apariției unor boli necontagioase. Este ușor să ne menținem sănătatea și alimentația echilibrată chiar și în sezonul rece, pentru că atunci avem la dispoziție o mulțime de fructe și legume. Mai mult decât atât, este important să știm ce fructe și legume sunt disponibile în fiecare sezon și să profităm de beneficiile lor. Luând în considerare statisticile, adulții trebuie să acorde mai multă atenție alimentației și să consume cel puțin cinci porții de fructe și legume zilnic. Una dintre aceste porții poate fi înlocuită cu un suc 100% natural sau cu un mousse”, a menționat medicul de familie și nutriționistul Șerban Damian.
În timoul iernii, sucurile și mousse-uri pot reprezenta gustarea dintre mese. Acestea au un rol important într-o dietă echilibrată și asigură aportul de vitamine, minerale și nutrienți esențiali, la fel ca fructele și legumele din care sunt obținute. În sezonul rece se găsesc fructe și legume delicioase, de la morcovi, la varză și sfeclă roșie, până la mere și citrice. De exemplu, morcovul este bogat în beta-caroten și conține vitaminele A, C, E, B6. În ceea ce privește mineralele, acesta conține magneziu, potasiu, cupru, fosfor, calciu și fier.