Savanții americani susțin că au descoperit care este explicația științifică care stă în spatele celui mai des întâlnit accident casnic și anume acela de a vărsa cafeaua pe noi.
Oamenii de știință de la Universitatea Santa Barbara din California au studiat acest fenomen și au observat că modul în care mergem, cantitatea de cafea care se află în ceașcă, dar și felul în care ținem ceașca de cafea sunt explicațiile pentru acest incident neplăcut, informează Daily Mail.
„În condițiile în care trăim într-un mod tot mai alert, de cele mai multe ori suntem nevoiți să umblăm cu ceașca de cafea prin birou și chiar în drum spre muncă. Astfel că riscul de a vărsa cafeaua pe noi este destul de ridicat și nu puține sunt cazurile în care ne vărsăm băutura chiar înainte de o ședință importantă sau de un eveniment la care trebuie să arătăm impecabil”, au motivat cercetătorii importanța acestui studiu denumit „Mergi cu o ceașcă de cafea în mână: De ce se varsă?”.
Astfel, inginerul Rouslan Krechetnikov – profesor la Universitatea Santa Barbara din California, împreună cu Hans Mayer, unul dintre studenții săi, au rugat un grup de voluntari să parcurgă anumite distanțe mergând alert, încet și normal cu o ceașcă de cafea în mână.
Foto: Daily Mail
Pe tot parcursul experimentului voluntarilor li s-a monitorizat viteza cu care mergeau, iar un dispozitiv măsura cantitatea de cafea care s-a scurs din ceașcă pe tot parcursul traseului.
Cercetarea, publicată în jurnalul Physical Review E, arată că dimensiunea recipientului în care este pusă cafeaua, cantitatea de băutură, dar și viteza cu care s-au deplasat voluntarii sunt principalii factori care predispun sau nu la vărsarea cafelei.
Astfel, pentru a preveni apariția unui indident, specialiștii recomandă băutorilor de cafea să nu meargă repede atunci când au o ceașcă de cafea în mână, repicientul pentru băutură să nu fie plin ochi, iar cana să nu fie ținută cât mai aproape de gură, ci cât mai aproape de bazin.