Palatul Buckingham caută un bucătar regal, plătit cu un salariu anual de 27.000 euro pentru 45 de ore pe săptămână, calificat pentru pregătirea unor mese în tete-a-tete, banchete de 200 de tacâmuri și recepții de 800 de persoane. El va locui la palat, se spune într-un anunț postat pe internet și menționat de AFP.
Candidații trebuie să fie „pasionați de gătit”, gata să petreacă trei luni pe an în alte reședințe regale (cum ar fi castelul Balmoral din Scoția sau reședința din Sandringham) și să răspundă exigențelor stricte de securitate și confidențialitate. Ei își vor putea depune CV-urile până pe 10 mai, adaugă anunțul.
Bucătarul adjunct va trebui să obțină de la mulțimea de bucătari și ucenici din serviciul Majestății Sale ‘o hrană proaspătă care să răspundă celor mai înalte criterii de calitate’. Menționarea în CV a unei experiențe într-un hotel de cinci stele sau într-un restaurant cu stele constituie un avantaj. Candidații trebuie să aibă și „cunoștințe solide despre bucătăria tradițională franceză2 și noțiuni lingvistice de ‘gastronomie franceză’.
Mark Flanagan, șef al bucătarilor de la palatul Buckingham de circa zece ani, păstrează cu mare sfințenie secretul profesional în privința gusturilor suveranei britanice. Unul din predecesorii săi, Darren McGrady, s-a arătat puțin cam deschis din acest punct de vedere după ce a plecat de la palat. El a dezvăluit gustul reginei pentru mâncărurile simple, cereale, sandwichuri. McGrady a spus totuși că o cină alcătuită din vânat și somon de pe domeniile regale este pe gustul Elisabetei a II-a, în vârstă de 87 de ani. Nu a uitat să amintească de un Gin-Dubonnet, pentru un somn mai adânc.