Prima pagină » Magazin » Șase motive pentru care este bine să mănânci ouă

Șase motive pentru care este bine să mănânci ouă

Șase motive pentru care este bine să mănânci ouă
Ouăle sunt bogate în vitamiele A, B2, B5 și B12, dar și în calciu, potasiu și magneziu, motiv pentru care sunt recomandate de nutriționiști.

Business Insider a publicat recent un material în care prezintă șase motive pentru care consumul de ouă este benefic pentru sănătatea organismului:

1. Ouăle sunt unele dintre cele mai nutritive alimente

Un ou conține vitaminele B12, B2, A, B5, E dar și seleniu, calciu, fier, potasiu, zinc și magneziu. Aproape toți nutrienții sunt conținuți de gălbenuș, în vreme ce albușul conține doar proteine. Potrivit sursei citate, un ou are aproximativ 77 de calorii.

2. Ouăle reglează nivelul de colesterol

Principalul motiv pentru care multe persoane evită să mănânce ouă este teama de a nu avea probleme cu colesterolul.

Acest argument nu este unul valid însă, susțin nutriționiștii. Chiar dacă un ou mare conține puțin peste 200 de miligrame de colesterol, asta nu înseamnă că el provoacă o creștere a nivelului de „colesterol rău” din organism. Ficatul produce colesterol în fiecare zi, astfel că, dacă o persoană își ia colesterolul din diverse alimente, organismul va înceta să producă, explică specialiștii.

Mai mult, consumul de ouă tinde să crească nivelul „colesterolului bun” și transformă „colesterolul rău” într-un subtip ce nu este asociat cu creșterea riscului de infarct.

Un alt studiu a demonstrat că trei ouă consumate pe zi reduce rezistența la insulină, precizează sursa citată.

3. Ouăle conțin colină, un nutrient important pentru sănătatea creierului

Colina este un nutrient mai puțin cunoscut, deseori încadrat în categoria complexului de vitamine B. Acesta este necesară pentru sinteza acetilcolinei, primul neurotransmițător identificat atât la nivelul sistemului nervos central, cât și la nivelul sistemului periferic. Un nivel scăzut de colină provoacă boli de ficat, de inimă și chiar probleme neurologice. Potrivit sursei citate, un ou conține aproximativ 113 miligrame de colină.

4. Ouăle conțin proteine formate din lanțuri „perfecte” de aminoacizi

Există 21 de tipuri de aminoacizi pe care organismul îi utilizează în elaborarea proteinelor. Corpul este însă incapabil să producă nouă dintre acești aminoacizi, astfel că ei trebuie luați din diverse alimente, printre care și ouăle.

Acestea sunt printre cele mai bune surse de proteine și în cazul celor care trebuie să țină anumite diete sau regimuri alimentare.

5. Ouăle conțin luteină și zeaxtină

Cei doi antioxidanți menționați mai sus au un rol important în protejarea ochilor. Conținute de gălbenușul oului, luteina și zeaxtina reduc riscul apariției cataractei și contruibuie la menținerea sănătății retinei.

Conform unui studiu, consumul unui gălbenul de ou zilnic, timp de 4 săptămâni și jumătate crește nivelul de luteină din sânge cu până la 50%, iar pe cel al zeaxtinei cu până la 142%.

6. Consumate la micul dejun, ouăle ajută la pierderea arderea grăsimilor

Pe lângă vitamine și minerale, ouăle conțin și carbohidrați, motiv pentru care sunt în topul celor mai hrănitoare alimente. Din acest motiv, un mic dejun care include ouă este de ajutor celor care vor să slăbească. Asta pentru că organismul își ia substanțele de care are nevoie din această gustare, iar pe parcursul zilei persoana respectivă nu va mai simți nevoia să mănânce foarte mult.

Cu toate acestea, specialiștii precizează că cele mai sănătoase sunt ouăle de casă, întrucât cele din comerț provin de la găini „stresate” – ținute în cuști foarte mici și hrănite cu substanțe care le accelerează creșterea.