Șase obiecte pline cu bacterii pe care le utilizăm aproape zilnic
În fiecare zi atingem nenumărate lucruri pline cu microbi, de aceea curățarea mâinilor este extrem de importantă. Science Alert prezintă câteva dintre obiectele pline de bacterii pe care le utilizăm regulat.
Buretele de vase
Obiectul cu care ne curățăm vasele este plin de bacterii. Mulți microbiologi consideră buretele de vase ca fiind cel mai murdar lucru din casă. Bureții sunt moi, umezi și au în interiorul lor urme de mâncare, toți acești factori duc la apariția bacteriilor. În cadrul unui studiu NSF (National Sanitation Foundation din SUA) a fost descoperit că peste 75% dintre bureți sunt contaminați cu bacterii coliforme, ce indică prezența contaminării cu fecale din aceeași familie cu cea a Salmonellei sau E.coli. Specialiștii sugerează utilizarea clorului pentru curățarea bureților.
Prosopul
Desigur, după ce terminăm de spălat vasele ne vom spăla și pe mâini, apoi vom folosi prosopul de lângă chiuvetă pentru a ne usca. Frecvent, în interiorul fibrelor prosopului are loc același proces precum cel din interiorul buretelui de vase. În cadrul unui studiu a fost descoperită prezența E.coli în 25% dintre prosoapele de bucătărie. Recomandarea specialiștilor este ca prosoapele să fie spălate o dată la două zile.
Patul
Paturile conțin multe caracteristici care creează mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. În timpul nopții, oamenii transpiră, astfel se creează mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor și a fungilor. De asemenea, particulele de piele desprinse de pe corpul uman servesc ca hrană pentru aceste microorganisme. Astfel, lenjeria de pat ar trebui schimbată o dată pe săptămână.
Mânerul căruciorului de cumpărături
Coșul de cumpărături este perfect pentru transportarea produselor sau a bacteriei E.coli. Se pare că atunci când oamenii folosesc coșul de cumpărături și ating diferite produse, inclusiv carne crudă, transferă bacterii de pe acestea pe mâner și invers.
În cadrul unui mic studiu a fost descoperită prezența bacteriei E.coli în peste 50% din cărucioarele analizate.