Studiul, realizat de Universitatea Oxford, este primul care analizează impactul schimbărilor climatice asupra dietei și greutății oamenilor, în 155 de state ale lumii. Tot în premieră această cercetare estimează numărul deceselor provocate din aceste cauze la nivelul anului 2050, afirmă Marco Springmann, coordonatorul proiectului.
Încălzirea globală generează cu precădere fenomene meteorologice extreme, ploile abundente sau seceta intensă, cu impact devastator asupra producției agricole.
Dacă schimbările climatice vor continua creșterea estimată a producției agricole va fi mai mică cu o treime ceea ce va genera la nivel individual o scădere de 3,2% a cantității de alimente disponibile. În cazul fructelor și legumelor reducerea va fi și mai mare ajungând până la 4%. Și consumul de carne roșie fa fi mai mic însă cu doar 0,7% față de cel din anul 2010, potrivit estimării cercetătorilor.
„Aceste modificări pot fi responsabile pentru aproximativ 529.000 de decese suplimentare în 2050”, a mai precizat Springmann.
„Studiul nostru arată că un declin, chiar și modest, al cantității de hrană disponibile pentru fiecare persoană ar putea duce la schimbări în conținutul energetic și în structura regimului alimentar, iar aceste modificări vor avea consecințe importante asupra sănătății”, au mai spsus autorii cercetării.
Țările cele mai afectate de foame vor fi cele cu venituri reduse și medii, în special din regiunea de vest a Pacificului, unde se estimează că se vor înregistra cele mai multe decese, peste 260 de mii. Autorii studiului afirmă că locul secund va fi ocupat de Asia de Sud-Est, unde vor murim, de foame, în jur de 165 de mii de oameni.
Aproape trei sferturi dintre decese vor avea loc în China și în India, dar și în Africa care vor ajunge în fruntea listei în ceea ce privește decesele adulților legate de slabirea excesivă a acestora.”Consumul redus de fructe și legume ar putea duce la de două ori mai multe decese din cauza malnutriției”, susțin specialiștii