Scleroza multiplă poate fi declanșată de anumite alimente
Scleroza multiplă poate fi provocată de o toxină produsă de o bacterie comună care se găsește în alimente, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor americani, informează dailymail.co.uk.
Se crede că boala inflamatorie a sistemului nervos central este declanșată de unul sau de o combinație de mai mulți factori de mediu, dar declanșatorii sunt încă necunoscuți.
Oamenii de știință americani au concluzionat, bazându-se pe unele studii anterioare care sugerează că toxina epsilon este produsă de o bacterie comună, că aceasta ar putea declanșa scleroza multiplă.
Scleroza multiplă este caracterizată de permeabilitatea hematoencefalică și demielinizare – un proces în care teaca de mielină a neuronilor este afectată.
„Noi oferim dovezi care sprijină abilitatea toxinei epsilon de a provoca permeabilitate și arată că toxina epsilom ucide celulele cerebrale care produc mielină, oligodendrocite – aceleași celule care mor în leziunile scelorezei multiple”, a declarat Jennifer Linden, de la Weill Cornell Medical College din New York.
„De asemenea, noi arătăm că toxina epsilon vizează și alte tipuri de celule asociate cu inflamația sclerozei multiple, cum ar fi celulele retiniene și celulele meningeale (celule ale membranelor care înconjoară sistemul nervos central)”, a completat aceasta.
Toxina epsilon este produsă de anumite tulpini de Clostridium perfringens, care este o bacterie formatoare de spori, una dintre cele mai comune cauze ale bolilor alimentare.
Studii anterioare au sugerat că Clostridium perfringens și, în special, toxina epsilon, ar putea juca un rol important în declanșarea sclerozei multiple.
Anul trecutl, Jennifer Linden și colegii săi au descoperit Clostridium perfringens, tip B – o tulpină care nu este cunoscută că ar infecta oamenii și ar produce toxina epsilon – la o femeie de 21 de ani care s-a confruntat cu un episod acut de scleroză multiplă.
Pentru a testa ipoteza lor, echipa de cercetători a studiat comportamentul toxinei la șoareci, concentrându-se pe celulele vizate.
„La început, am crezut că toxina epsilon ar viza celulele endoteliale și oligodendrocitele; am observat, de asemenea, că a afectat și ucis și celulele meningeale (ale neuronilor)”, a mai spus aceasta.
De asemenea, cercetătorii au testat și mostre de alimente pentru a determina prezența Clostridium perfringens și genele toxinei.
Din cele 37 de mostre, 13,5% au fost pozitive pentru bacterie și aproape 3% au fost pozitive pentru gena toxinei epsilon.
Linden a precizat că descoperirile sunt importante, oamenii de știință cunoscând acum că toxina epsilon este un declanșator pentru scleroza multiplă.
Dezvoltarea unui anticorp de neutralizare sau a unui vaccin împotriva toxinei epsilon ar putea stopa progresul bolii sau chiar ar putea împiedica dezvoltarea acesteia, a mai spus Linden.
Scleroza multiplă este cunoscută ca fiind o boală autoimună, ceea ce înseamnă că atunci când ceva merge rău cu sistemul imunitar acesta atacă în mod greșit țesuturile sănătoase, în acest caz mielina care acoperă nervii.