Prima pagină » Magazin » Secretul din spatele unuia dintre cele mai apreciate sortimente de cafea: ”Cel care o consumă ar trebui să știe asta”

Secretul din spatele unuia dintre cele mai apreciate sortimente de cafea: ”Cel care o consumă ar trebui să știe asta”

Secretul din spatele unuia dintre cele mai apreciate sortimente de cafea: ''Cel care o consumă ar trebui să știe asta''
Printre dealurile înverzite ale Thailandei, localnicii caută cu înfrigurare balegă de elefant din care 'răsar' boabe de cafea pe care le culeg cu îndemânare. După ce le vor spăla și le vor râșni, vor folosi aceste boabe înghițite în ajun de pachiderm pentru pregătirea unei cafele unice, printre cele mai scumpe din lume, relatează EFE.

Blake Dinkin, fondatorul firmei Black Ivory coffee, a fost nevoit să convingă piața cu acest nou sortiment de cafea denumit ‘kopi luwak’. Numeroși fabricanți produc deja astfel de cafea recuperată din excremente de civete africane (mic mamifer) ținute în cuști pentru a colecta mai bine boabele.

El a studiat ipoteza excrementelor de leu sau de girafe înainte de a se orienta spre elefanții care mănâncă boabe de cafea în perioada de secetă în Asia de Sud-Est. „Am crezut că dacă le voi da să mănânce boabe de cafea, voi obține o cafea bună. Dar era oribilă și de nebăut. A trebuit să treacă 9 ani pentru a obține ceea ce îmi doream cu adevărat”, spune Dinkin.

Stomacul elefantului acționează ca o oală sub presiune, spune producătorul care laudă aromele acestei băuturi cu aromă de iarbă și fructe, obținută din boabe care au intrat în contact cu alimentele consumate de elefanți. Iar acizii care facilitează digestia suprimă amărăciunea cafelei, asigură el. Totuși, pentru Aleaume Paturle, proprietar al cafenelei Lomi din Paris preferată de iubitorii cafelei bune din capitala franceză, interesul pentru această cafea este anecdotic.

„Acest tip de cafea este amuzant dar nu este cel mai bun produs. Pentru a face o cafea bună trebuie controlată fermentația. Dacă până la urmă cafeaua are un gust inconsistent, cel care o consumă ar trebui să știe că boabele au tranzitat prin stomacul unui elefant”, conchide el.

Această cafea, oferită doar în hotelurile de lux din Asia, se vinde cu 60 de euro pentru cinci cești de mărimea unui espresso. Raritatea acestei cafele (150 de kg la recolta din 2015) contribuie la imaginea sa de marcă. Deschizătoare de tendințe în Europa, unde clientela selectă este amatoare de noutăți, cafeaua ‘Black Ivory’ este gata să cucerească localurile din Paris, Zurich, Copenhaga sau Moscova.

Inventatorul produsului atrage atenția și asupra dimensiunii artizanale a acestui comerț. Femeile din zonă culeg boabele din balegă cu mâna, înainte de a le spăla și a le usca la soare. Multe din boabe se pierd dimineața când elefanții își fac toaleta și nevoile în cursul apelor, explică amuzat Blake Dinkin. Pentru a obține un kilogram de cafea, elefanții trebuie să mănânce 33 de kg de boabe de cafea în amestec cu orez și banane, asigură el, scrie Agerpres.

Recomandarea video

Mediafax
Discuții la Cotroceni între Nicușor Dan și magistrații care au decis să vorbească public despre problemele din Justiție
Digi24
EXCLUSIV Avertismentul lui Diaconescu, după ce serviciile secrete americane au dezvăluit planul lui Putin în Europa: „Rusia nu neagă”
Cancan.ro
Peste cine a dat Tudor Chirilă la metrou, după scandalul iscat de câștigarea Alessiei Pop la Vocea României. Ce s-a întâmplat pe loc?
Prosport.ro
Mădălina Ghenea, apariție de neratat. Imaginile care le-au tăiat respirația italienilor
Adevarul
De ce nu a construit România autostrăzi în anii ’90. Planul celor peste o mie de kilometri în primul deceniu după Ceaușescu
Mediafax
Cozonac tradițional românesc. Rețeta perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Val de concedieri în fabricile auto din vestul țării. Motivul pentru care mii de oameni vor rămâne fără slujbe în viitorul apropi
Cancan.ro
Ninge abundent de Crăciun! ANM a schimbat radical prognoza: zonele din România unde iarna își intră în drepturi
Ce se întâmplă doctore
Cum își păstrează silueta Iulia Vântur. Ce bea în fiecare dimineață? ”Cred că acesta este secretul până la urmă”
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mii de șoferi nevinovați au fost amendați din cauza unui radar defect. A funcționat așa timp de 4 ani
Descopera.ro
Caietele secrete ale unui mare om de știință au fost dezvăluite
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Dezamăgirea modifică chimia creierului și comportamentul, arată un studiu efectuat pe șoareci