„Meniul trebuie să fie cât mai simplu și mai elegant. Nu putem să-i dăm clientului să citească o carte, cu tot felul de informații despre conținutul mâncării. Dacă le dăm atâtea informații, se duce dracu’ negustoria. Ajungem să nu mai vindem nimic, doar salate și morcovi, pentru că astea nu au calorii”, a declarat agenției MEDIAFAX Nicu Pupăză, președintele asociației Maitre d’Hotel România, care reunește șefii de sală de restaurant din turismul românesc.
El spune că deja meniurile conțin multe informații privind compoziția mâncărurilor, iar, dacă s-ar adăuga caloriile și conținutul de glucide și lipide, s-ar umple o jumătate de pagină la fiecare fel.
„Bucătarul meu nu a făcut facultatea de chimie ca să știe toate astea. Ce facem, angajăm nutriționiști în restaurante?”, a mai spus Pupăză.
Nici Cătălin Mahu, proprietarul lanțului de restaurante La Mama, nu este foarte încântat de idee.
„Faptul că deja punem pe ultima pagină a meniurilor alergenii înțeleg, dar să adăugăm și celelalte lucruri mi se pare ilogic și fără rost. Meniurile nu sunt o teză de doctorat de biochimie. O să cauți felurile de mâncare în meniu și n-o să le găsești de atâtea informații”, a mai spus Mahu.
Unii proprietari de restaurante, însă, spun că deja au inclus în meniu valoarea nutritivă a mâncărurilor, însă acest lucru nu afectează consumul.
„Noi avem deja implementată una dintre aceste măsuri la hotelul Rozmarin din Predeal, unde clientul din restaurant poate vedea în meniu câte calorii are preparatul pe care îl consumă”, a spus Marius Usturoiu, administratorul hotelului.
El a precizat că ideea a fost pusă în practică din luna septembrie a acestui an.
„Cu toate acestea, clienții din restaurant nu au renunțat la șorici, cârnați sau slănină afumată, chiar dacă au multe calorii”, a adăugat el.
Ingredientele alergene din produsele alimentare trebuie trecute obligatoriu pe etichete, în cazul produselor din magazine, și în meniuri, la restaurante, din 13 decembrie, iar din 2016 consumatorii trebuie informați, în același mod, și despre valoarea nutritivă a alimentelor.
Noile reglementări sunt prevăzute în Regulamentul UE 1169/2011, prin care se urmărește o mai bună informare a consumatorilor, pentru protejarea sănătății și intereselor acestora.
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a declarat, pentru MEDIAFAX, că cei care nu respectă noile prevederi pot primi amenzile sunt între 1.000 și 10.000 de lei pentru etichetare incorectă și între 5.000 și 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte, dacă se constată că informațiile respective au fost ascunse în mod intenționat. În cea de-a doua ipoteză, va fi aplicată și măsura opririi temporare de la comercializare a produselor, până se face o etichetare corespunzătoare.
O altă prevedere a regulamentului, care va trebui respectată din 13 decembrie 2016, este aceea că eticheta produselor alimentare, precum și meniurile trebuie să includă informații privind valoarea energetică și conținutul de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, proteine, zaharuri și sare.
În cazul în care operatorii economici furnizează deja, în mod voluntar, informații nutriționale, acestea trebuie să respecte prevederile regulamentului, potrivit ANPC.
Marius Dunca a mai spus că și după data de 13 decembrie vor mai fi consiliați operatorii economici în ce privește aplicarea noilor reglementări.
Președintele ANPC a precizat că operatorii economici care nu respectă noile reglementări nu vor fi direct amendați, dar produsele care pun în pericol sănătatea consumatorilor vor fi retrase și distruse, ca și în prezent.