Șefii de restaurante: Meniurile nu sunt cărți, ca să trecem în ele toate informațiile despre mâncare

Șefii de restaurante: Meniurile nu sunt cărți, ca să trecem în ele toate informațiile despre mâncare
Publicat: 12/12/2014, 19:39

„Meniul trebuie să fie cât mai simplu și mai elegant. Nu putem să-i dăm clientului să citească o carte, cu tot felul de informații despre conținutul mâncării. Dacă le dăm atâtea informații, se duce dracu’ negustoria. Ajungem să nu mai vindem nimic, doar salate și morcovi, pentru că astea nu au calorii”, a declarat agenției MEDIAFAX Nicu Pupăză, președintele asociației Maitre d’Hotel România, care reunește șefii de sală de restaurant din turismul românesc.

El spune că deja meniurile conțin multe informații privind compoziția mâncărurilor, iar, dacă s-ar adăuga caloriile și conținutul de glucide și lipide, s-ar umple o jumătate de pagină la fiecare fel.

„Bucătarul meu nu a făcut facultatea de chimie ca să știe toate astea. Ce facem, angajăm nutriționiști în restaurante?”, a mai spus Pupăză.

Nici Cătălin Mahu, proprietarul lanțului de restaurante La Mama, nu este foarte încântat de idee.

„Faptul că deja punem pe ultima pagină a meniurilor alergenii înțeleg, dar să adăugăm și celelalte lucruri mi se pare ilogic și fără rost. Meniurile nu sunt o teză de doctorat de biochimie. O să cauți felurile de mâncare în meniu și n-o să le găsești de atâtea informații”, a mai spus Mahu.

Unii proprietari de restaurante, însă, spun că deja au inclus în meniu valoarea nutritivă a mâncărurilor, însă acest lucru nu afectează consumul.

„Noi avem deja implementată una dintre aceste măsuri la hotelul Rozmarin din Predeal, unde clientul din restaurant poate vedea în meniu câte calorii are preparatul pe care îl consumă”, a spus Marius Usturoiu, administratorul hotelului.

El a precizat că ideea a fost pusă în practică din luna septembrie a acestui an.

„Cu toate acestea, clienții din restaurant nu au renunțat la șorici, cârnați sau slănină afumată, chiar dacă au multe calorii”, a adăugat el.

Ingredientele alergene din produsele alimentare trebuie trecute obligatoriu pe etichete, în cazul produselor din magazine, și în meniuri, la restaurante, din 13 decembrie, iar din 2016 consumatorii trebuie informați, în același mod, și despre valoarea nutritivă a alimentelor.

Noile reglementări sunt prevăzute în Regulamentul UE 1169/2011, prin care se urmărește o mai bună informare a consumatorilor, pentru protejarea sănătății și intereselor acestora.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a declarat, pentru MEDIAFAX, că cei care nu respectă noile prevederi pot primi amenzile sunt între 1.000 și 10.000 de lei pentru etichetare incorectă și între 5.000 și 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte, dacă se constată că informațiile respective au fost ascunse în mod intenționat. În cea de-a doua ipoteză, va fi aplicată și măsura opririi temporare de la comercializare a produselor, până se face o etichetare corespunzătoare.

O altă prevedere a regulamentului, care va trebui respectată din 13 decembrie 2016, este aceea că eticheta produselor alimentare, precum și meniurile trebuie să includă informații privind valoarea energetică și conținutul de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, proteine, zaharuri și sare.

În cazul în care operatorii economici furnizează deja, în mod voluntar, informații nutriționale, acestea trebuie să respecte prevederile regulamentului, potrivit ANPC.

Marius Dunca a mai spus că și după data de 13 decembrie vor mai fi consiliați operatorii economici în ce privește aplicarea noilor reglementări.

Președintele ANPC a precizat că operatorii economici care nu respectă noile reglementări nu vor fi direct amendați, dar produsele care pun în pericol sănătatea consumatorilor vor fi retrase și distruse, ca și în prezent.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o...