Dieta joacă un rol important în creșterea, dar și în scăderea tensiunii arteriale. Nutriționistul Earl Mindell, autor al cărții „Mica biblie a nutriției” oferă câteva ponturi culinare cu ajutorul cărora persoanele care suferă de tensiune arterială își pot ține sub control boala.
Astfel, o regulă de aur pentru scăderea tensiunii arteriale constă în hidratare. Zilnic ar trebui să beți cel puțin 2 litri de apă. Experții în nutriție recomandă ca la fiecare două ore câte 250 de mililitri de apă.
Adoptați o dietă bogată în legume și cereale proaspete. Aceste alimente au rolul de a normaliza tensiunea arterială. Ardeiul roșu, usturoiul, țelina sunt doar câteva dintre legumele care nu ar trebuie să lipsească din regimul unui hipertensiv.Persoanele diagnosticate cu hipertensiune arterială ar trebui să mănânce carne cu moderație, în special dacă este roșie
Peștele bogat în acizi grași Omega 3 trebuie introdus și el în dieta unui hipertensiv. Acest aliment trebuie mâncat de două ori pe săptămână. Cele mai bune sortimente de pește sunt somonul, heringul, sardinele, tonul și păstrăvul.
„Deficiențele minerale din organism vă pot dezechilibra nivelurile fluidelor celulare și pot ridica tensiunea arterială”, a punctat medicul.
Alimentele bogate în magneziu, printre care se numără nucile, alunele și legumele verzi cu frunze mari, trebuie să fie în meniul zilnic al unui hipertensiv. De asemenea, bananele, cartofii albi, iaurtul, caisele uscate, pepenii galbeni și sucul de portocale ajută și ele la scăderea tensiunii arteriale deoarece acetsea au un conținut ridicat de potasiu, mineral recunoscut pentru efectele sale benefice asupra funcției cardiace.
Usturoiul și legumele crucifere, precum broccoli și varza, trebuie și ele incluse în dieta persoanelor care au astfel de probleme de sănătate deoarece conțin compuși sulfurați care vă pot ajuta și ei sa coborâți tensiunea arterială