Sfecla roșie. Ce se întâmpla dacă bei zilnic o cană de suc
Sucul de sfeclă a fost testat de medici de la Universitatea Queen Mary din Londra, pe un grup de 64 de pacienți cu varste cuprinse intre 18 si 85 de ani, timp de 4 săptămâni. Participanții au fost împărțiți în două grupuri, primul a băut 250 ml de suc de sfeclă zilnic, iar al doilea grup au luat medicamente.
Acest experiment a arătat beneficiile consumului de suc de sfeclă deoarece încă din a doua săptămînă a fost înregistrată o scadere a tensiunii arteriale până aproape de valorile normale. Astfel cei care au băut suc de sfeclă au observat o îmbunătățire cu 20% a vasodilatației și reducerea hipertensiunii cu aproximativ 10%, ceea ce reduce riscul de boli de inimă.
În tot acest timp grupul care au luat medicamente, nu a înregistrat nici o îmbunătățire semnificativă.
Efectul a dispărut însă la două săptămâni după experiment timp în care a fost suspendată și utilizarea sucului de sfeclă.
Sucul de sfeclă conține pe lângă vitamine și nitrați anorganici, compuși ce mai pot fi găsiți și în salata verde și varză. Odată ajunși în organism aceștia se trensformă în oxid nitric care relaxează și dilată vasele de sânge, ceea ce duce la o reducere a presiunii arteriale.
Consumul de sfeclă roșie este recomandat femeilor atunci când sunt în menopauza, deoarece este o bogată sursă de magneziu, clor, flavoidi, zinc, iod, calciu, nitrați naturali și sodiu.