Stevie Wonder împlinește 63 de ani. Povestea „micului Stevie Minune”, artistul descoperit pe stradă. VIDEO

Stevie Wonder împlinește 63 de ani. Povestea micului Stevie Minune, artistul descoperit pe stradă. VIDEO
Publicat: 13/05/2013, 17:30
Actualizat: 30/07/2014, 00:22

Cântărețul și compozitorul american Stevie Wonder, deținătorul a 22 de premii Grammy, împlinește luni 63 de ani.

Stevland Hardaway Judkins pe numele său real s-a născut în Saginaw, Michigan, în anul 1950, fiind al treilea copil al soților Calvin Judkins și Lula Mae Hardaway Morris. Din cauza nașterii premature, medicii l-au diagnosticat atunci cu fibroplazie retrolenticulară, o afecțiune de natură oftalmologică caracterizată prin dezvoltarea anormală a unor vase sangvine la nivelul retinei. În ciuda tratamentului aplicat, bebelușul și-a pierdut vederea în primele zile de viață.

Pe când avea 4 ani, părinții lui Stevie s-au despărțit, iar acesta s-a mutat împreună cu mama lui și cei cinci frați în Detroit.

Primul contact cu muzica l-a avut în anul 1957, când a început să ia lecții de pian. De asemenea, în perioada copilăriei a făcut parte din corul bisericii, a învățat singur să cânte la armonică și tobe, precum și la bas.

În 1961, când avea 11 ani, Stevie a fost descoperit cântând pe stradă de Ronnie White, co-fondatorul formației The Miracles. Acesta l-a dus pe tânărul muzician la discuri Motown Records, unde l-a prezentat lui Berry Gordon, directorul executive al casei de discuri. Astfel, artistul semna primul său contract, sub numele „Little Stevie Wonder” („Micul Stevie Minune”, n. red), pe care producătorul Mickey Stevenson i-l atribuise.

În același an, Stevie Wonder lansa hitul „I Call It Pretty Music, But Old People Call It Blues”, iar în 1962 apăreau pe piață albumele „The Jazz Soul of Little Stevie Wonder” și „Tribute to Uncle Ray”.

Totuși, primul mare succes al cântărețului a fost single-ul „Fingertips (Part 2)”, în care Stevie, în vârstă de numai 13 ani, cânta cu vocea și armonica, iar tânărul Marvin Gaye la tobe.

Un an mai târziu, în 1964, Stevie a fost distribuit în filmul „Muscle Beach Party”, regizat de William Asher, unde a jucat chiar rolul propriu („Little Stevie Wonder”, n. red). Pelicula a avut și o continuare, „Bikini Beach”, filmată cinci luni mai târziu, în care artistul a cântat piesele „Happy Street” și „Happy Feelin” (Dance and Shout)”.

Ulterior, artistul a renunțat parțial la porecla „Little Stevie Wonder”, păstrând doar numele „Stevie Wonder”. La mijlocul anilor ”60, lansează „Uptight (Everything’s Alright)”, „With a Child’s Heart” și „Blowin’ in the Wind” (piesă a lui Bob Dylan, n. red), iar ulterior începe să compună piese pentru sine și pentru alți artișit ai casei de discuri Motown.

În 1968, lansează un album cu muzică jazz/soul, sub pseudonimul Eivets Rednow („Stevie Wonder” citit invers, n. red), însă discul nu atrage prea mult atenția publicului.

Doi ani mai târziu, Stevie se căsătorește cu Syreeta Wright, compozitoare și ea pentru Motown. Cei doi se despart însă în 1972

După ce în 1971 contractul cu casa de discuri expiră, artistul își lansează independent două albume. Un an mai târziu revine însă la Motown, cu discul „Music of My Mind”. Urmează albumul „Talking Book” (1972), ce include și piesele „Superstition” și „You Are the Sunshine of My Life”, ce i-au adus lui Stevie Wonder trei premii Grammy.

Următorul succes este adus de discul „Innervisions”, apărut în 1973, ce ajunge pe locul 23 în revista „Rolling Stone – Top 500 Albume din toate timpurile”. În același an, pe 6 august, Stevie Wonder este implicat într-un grav accident rutier, în urma căruia intră în comă timp de patru zile.

În ciuda unei pauze necesară recuperării, muzicianul revine pe scenă în martie 1974, când susține un concert la Madison Square Garden. Tot atunci, Stevie face parte dintre muzicienii implicați în lansarea albumului „A Toot and A Snore”, alături de John Lenon și Paul McCartney.

Mai mult, Stevie Wonder urcă pe scenă în cadrul „„Wonder Dream Concert”, în Kingston, Jamaica, un concert de caritate pentru Institutul Jamaican pentru orbi. Tot atunci, cei trei membri ai formației The Wailers – Bob Marley, Peter Tosh și Bunny Wailer – au cântat împreună pentru ultima dată.

După lansarea albumului dublu „EP Songs in the Key of Life”, Stevie se retrage pentru trei ani din lumea muzicală. Revine la începutul anilor ”80, când lansează și una dintre cele mai cunoscute piese ale sale, „I Just Call to Say I Love You”.

De altfel, single-ul „Happy Birthday”, pe care cântărețul îl lansează în cadrul campaniei susținute de artist pentru transformarea ziua de naștere a lui Martin Luther King în sărbătoare națională, cunoaște un mare succes.

În 2001, Stevie Wonder se căsătorește cu designerul Kai Milla Morris. Mariajul se încheie însă un an mai târziu.

Artistul are șapte copii din urma celei de-a doua căsnicii dar și a altor relații neoficializate.

De-a lungul carierei, Stevie Wonder a câștigat 22 de Premii Grammy. În 2009, președintele SUA Barack Obama i-a înmânat Premiul Gershwin pentru întreaga carieră.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
E interzis să faci asta în lift. Lista e lungă. Amenzi pentru românii de la...
Istoria alegerilor prezidențiale. Care a fost soarta perdanților din turul doi
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cât de sângeros a fost în realitate Ivan cel Groaznic, diplomatul de geniu divinizat de...