Un vin vândut la jumătate din prețul de producție al vinului adevărat înseamnă, de fapt, un amestec de apă, zahăr și arome, cu gust îndoielnic și dăunător pentru sănătate, avertizează viticultorii. Potrivit acestora, nici vinul vândut pe marginea drumului nu este mai bun, notează Yahoo News.
În plus, în magazine sunt tot mai des vândute vinurile care au struguri doar pe etichetă. Astfel, băuturile care conțin apă și arome sunt vândute la un preț extrem de mic – 5 sau 6 lei pentru un litru de vin. Înseamnă doar jumătate din cheltuielile de producție.
Mai mult, un vin care nu este natural nu are nici culoarea nici mirosul unuia de calitate, spun specialistii. Cu toate acestea, puțini sunt românii care țin cont de aceste sfaturi atunci când merg la cumpărături.
Producția de vin a României este mai mică anul acesta cu aproape un sfert față de anul trecut, din cauza vremii rele. Viticultorii au în butoaie puțin peste 4 milioane de hectolitri. Cu această cantitate suntem pe locul 12 în topul mondial al producătorilor.