Persoanele care mănâncă zilnic șuncă sau cârnați prezintă un risc crescut de a suferi de cancer pancreatic. La această concluzie au ajuns oamenii de știință suedezi, care susțin că au descoperit că există o legătură foarte strânsă între consumul de carne procesata – precum cel de șunca sau cârnați – și cancerul pancreatic, notează site-ul gawker.com.
Savanții de la Institutul Karolinska susțin că, dacă cineva ar mânca în fiecare zi 50 de grame de carne procesată, adică echivalentul unui cârnat, riscul să se îmbolnăvească de cancer pancreatic ar crește cu 19%.
În ciuda acestei descoperiri, șansele ca această boală să fie descoperită din timp rămân scăzute. Experții din domeniul oncologiei susțin că introducerea în meniul zilnic a cărnii procesate este asociat și cu obezitatea.
Consumul de carne roșie și carne procesată a fost deja asociat cu apariția cancerului intestinal. Din acest motiv, autoritățile britanice au recomandat populației să nu mănânce mai mult de 70 de grame pe zi.
Profesorul Susabba Larsson, care a condus cercetarile la Institutul Karolinska, a declarat că asocierile cu alte tipuri de cancer sunt destul de „controversate”.
Studiul a fost publicat în British Journal of Cancer și analizează 11cazuri și 6.643 de pacienți cu cancer pancreatic. Conform acestor cercetări, riscul apariției bolii crește cu 19% pentru fiecare 50 de grame de carne procesată consumată.
Potrivit datelor studiului, dacă cineva mănâncă zilnic 100 de grame de șuncă sau de cârnați predispoziția la cancer pacretic crește până la 38%. Din acest motiv, este recomandat un consumul cât mai redus de carne roșie.