Persoanele care beau ceai sau cafea prezintă un risc scăzut să facă un atac vascular cerebral. Cel puțin asta susțin oamenii de știință de la Centrul Național de Cardiologie din Osaka, Japonia.
Concluzia a apărut după un studiu desfășurat de-a lungul a 13 ani, în care au fost implicați 83.000 de adulți japonezi. O mare cantitate de informații despre băuturile consumate în mod obișnuit, fumat, activitate fizică, regim alimentar, indicele de masă corporală (IMC) au fost analizate de echiapa de cercetători, iar datele au fost confruntate cu cazuri de atacuri vasculare cerebrale (AVC), notează Agerpres.
La modul general, arată autorii cercetării „cu cât consumul de ceai sau cafea este mai mare, cu atât riscurile de AVC sunt mai mici”. La una sau două cești de cafea pe zi, riscul scade cu 20%, arată rezultatele cercetării.
Același lucru se întâmplă la un consum de două-trei cești de ceai verde pe zi. Cine bea cel puțin o ceașcă de cafea și două cești de ceai zilnic prezintă un risc mai mic cu 34% să facă un AVC.
Mecanismele acestui efect protector nu sunt pe deplin stabilite, adaugă Le Quotidien du Medecin. În orice caz, sunt implicate catehinele din ceaiul verde, cu proprietățile lor antioxidante și antiinflamatoare, și anumiți compuși ai cafelei printre care se numără acidul clorogenic, care are tot acțiune antioxidantă.