STUDIU. Berea ar putea preveni infecția cu bacteria Helicobacter Pylori
Persoanele care beau bere prezintă un risc cu 17% mai mic de a se confrunta cu infecția cu bacteria Helicobacter Pylori. Cel puțin la această concluzie a ajuns un grup de oameni de știință de la Universitatea Queens, Marea Britanie.
Cercetătorii mai susțin că această băutură poate facilita eradicarea bacteriei, datorită efectului său antibacterian. Helicobacter Pylori este o bacterie care infectează mucuoasa stomacului și a duodenului.
Infecția cu Helicobacter Pylori este cel mai frecvent tip de infecție la om, afectând peste jumătate din populația globului. Majoritatea persoanelor în al căror tract digestiv se regăsește bacteria nu prezintă semne sau simptome de boală. În anumite situații însă, infecția cu această bacterie poate duce la complicații serioase, cum ar fi ulcerul gastric sau cancerul de stomac.
„Helicobacter Pylori este responsabilă de multe cazuri de gastrită și ulcer, ducând, într-o mare măsură la cancer gastric. Datorită ingredientelor sale naturale, în special a hameiului, berea poate deveni un inamic natural împotriva factorilor prezenți în mediu și care ne pot ataca sănătatea. Este foarte important să știm însă că doar combinată cu un stil de viață sănătos berea își poate pune în valoare beneficiile pentru organism” a spus dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Dr. Liam J. Murray, împreună cu colegii săi de la Universitatea Queens din Belfast, Regatul Unit, a realizat un studiu, pe un eșantion de 10,537 persoane, legat de infecția cu Helicobacter Pylori.
Rezultatele au indicat că un consum moderat de bere poate proteja împotriva infecției cu această bacterie al cărei grad de incidență la populația globului este de aproape 50%, iar în România de peste 60%. Studiul a apărut în The American Journal of Gastroenterology.
Un pahar sau două de bere băute săptămânal scad incidența infecției cu Helicobacter Pylori cu 11%, iar 3-6 pahare de bere pe săptămână reduc factorul de risc cu 17%, datorită conținutului bogat de substanțe antibacteriene.
Membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție atrag atenția că un consum moderat de bere, adică 330 de mililitri cu 5% alcool pentru femei și 660 de mililitri cu 5% alcool în cazul bărbaților consumați în fiecare zi, trebuie completat de un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional.