STUDIU. Berea poate preveni apariția osteoporozei
Berea ar trebui inclusă în dieta zilnică a bărbaților în vârstă și a femeilor aflate la menopauză. Recomandarea vine din partea oamenilor de știință de la Centrul de Cercetare în Nutriție Umană și Anti-îmbătrânire de la Universitatea Tufts din Boston, care au constatat că această băutură reduce semnficativ riscul apariției osteoporozei.
Potrivit experților, unul sau două pahare de bere pe zi pot avea un efect benefic asupra densității oaselor. Acest fapt se datorează în principal conținutului de siliciu pe care berea îl are.
Cercetătoarea Katherine L. Tucker, directorul Programului de Cercetare în Epidemiologie și evaluare dietetică de la Jeab Mayer USDA a constatat, în urma unei cercetări, că berea are un impact mai mare asupra densității minerale osoase în rândul bărbații în vârstă și a femeilor aflate la menopauză. „Persoanele care au băut unul sau două pahare de bere pe zi au avut cele mai bune rezultate în cadrul acestui experiment”, a punctat specialista. Pentru acest studiu, echipa lui Tucker a colectat date de la 1.289 de femei aflate la menopauză, 248 de femei aflate în premenopauză și 1182 bărbați. Cercetătorii au analizat datele referitoare la obiceiurile de consum ale acestora și au comparat densitatea osoasă atât la nivelul șoldurilor, cât și la nivelul coloanei vertebrale.
Rezultatele au arătat că bărbații care au consumat unul sau două pahare de bere pe zi au avut o densitate osoasă a șoldului cu 3 – 4% mai mare decât bărbații care nu au băut bere. În cazul femeilor aflate la menopauză rezultatele arată că cele care au consumat o cantitate moderată de bere au avut o densitate osoasă a coloanei și șoldurilor cu 5 – 8% mai mare decât cele care sunt abstinente. Deși, prin studiul lor, au constatat că berea poate fi benefică pentru creșterea rezistenței osoaselor, cercetătorii avertizează că trebuie să existe un echilibru între consumul de bere și un stil echilibrat de viață.
„Nu este prima oară când se vorbește despre avantajele pe care un consum moderat de bere le poate avea pentru rezistența oaselor. Berea conține siliciu, un compus care influențează pozitiv densitatea osoasă. Acest studiu reușește însă să clarifice aspecte care nu au fost abordate până acum, iar rezultatele obținute, per ansamblu, susțin o dată în plus faptul că un consum responsabil de bere are beneficii importante pentru organismul uman”, declară Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Consumul moderat de bere trebuie completat de un stil de viață sănătos și o alimentație corespunzătoare, atrag atenția membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție. Este considerat consum moderat de bere o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei cu o concentrație de alcool de 5%.