Prima pagină » Magazin » STUDIU. Căpșunile și afinele întârzie declinul cognitiv cu până la 2,5 ani

STUDIU. Căpșunile și afinele întârzie declinul cognitiv cu până la 2,5 ani

STUDIU. Căpșunile și afinele întârzie declinul cognitiv cu până la 2,5 ani
Includerea în dieta zilnică a căpșunilor și a afinelor ajută la întârzierea declinului cognitiv

Includerea în dieta zilnică a căpșunilor și a afinelor ajută la întârzierea declinului cognitiv. La această concuzie au ajuns oamenii de știință de la spitalul Brigham și de la Harvard Medical School din Boston, Massachusetts.

Savanții americani susțin că femeile care mănâncă multe afine și căpșuni experimentează un declin mental mai lent, odată cu înaintarea în vârstă, spre deosebire de femeile care mănâncă puține fructe bogate în flavonoizi, antioxidanți întâlniți din abundență în căpșuni și afine, informează Daily Mail.

Rezultatele au fost obținute în urma unui sondaj, la care au fost implicate 16.000 de femei, care, în plus, au fost monitorizate din 1976 până în 2001. Voluntarele au trebui să completeze chestionare privind obiceiurile lor regulate de sănătate, rezultatele au arătat că în cazul celor care au mâncat cele mai multe fructe de pădure, declinul cognitiv a întârziat cu până la 2,5 ani.

„Noi oferim primele dovezi epidemiologice că fructele de pădure pot încetini progresia declinului cognitiv la femeile în vârstă. Descoperirile noastre au implicații semnificative în domeniul sănătății publice, întrucât creșterea aportului de fructe de pădure este o modificare destul de simplă de alimentație, pentru a testa protecția cognitivă la adulți”, a declarat Elizabeth DeVore, coordonatorul cercetării.

Savanta a pprecizat că rezultatele sunt de o importanță deosebită în condițiile în care, la nivel global, îmbătrânirea populației este în creștere.

Numărul de americani cu vârste de peste 65 de ani a crescut cu 15% din 2000 până în 2010, potrivit ultimului recensământ din SUA.

„Aș recomanda tuturor pacientilor, la orice vârstă, să mănânce mai multe fructe de pădure pentru că sunt o modalitate ușoară, hrănitoare și delicioasă de a păstra funcția creierului”, a indicat dr. Robert Graham, un medic internist la New York Lenox Hill Hospital, care nu a fost implicat în studiu.

Flavonoidele sunt antioxidanți care se găsesc în fructe de pădure, mere, citrice, ceai și ceapă, iar cercetările anterioare au arătat că pot reduce riscul de boli de inimă, diabet și cancer.