Femeile de vârstă mijlocie care urmează o dietă mediteraneană vor trăi mai mult și vor fi mai sănătoase, spre deosebire de cele care nu țin acest regim. Asta este concluzia unei cercetări recente, ale cărei date arată că femeile care au o dietă bogată în fructe, legume și pește prezintă un risc mai mic de a se confrunta cu afecțiuni grave, notează Daily Mail.
Mai mult, studiul susține că 40% dintre femeile care țin acest regim vor trăi peste vârsta de 70 de ani. Oamenii de știință de la Harvard, coordonați de Cecilia Samieri, au evaluat starea de sănătate a unui grup de peste 10.000 de femei în perioada 1984 și 1986, pe vremea când aveau vârste cuprinse între 50 și 60 de ani. Mai apoi, persoanele implicate în cercetare au fost rugate să revină la evaluare 15 ani mai târziu.
Dincolo de analizele uzuale, voluntarele implicate în cercetare au fost rugate să completeze și un chestionar cu privire la dieta pe care o urmau. Rezultatele au arătat că femeile care mâncau fructe, legume și pește, dar care aveau un regim sărac în grăsimi rele și în carne roșie sau în preparate din carne procesată nu sufereau de afecțiuni grave, iar o parte dintre acestea fiind trecute de vârsta de 70 de ani.
Chiar dacă studiul a fost făcut pe femei, cercetătorii sunt de părere că acest regim ar avea același impact benefic și asupra sănătății bărbaților.
Dieta mediteraneană este populară în țări precum Grecia, Spania și Italia. Această cură este bazată pe alimente bogate în grăsimi „bune” și antioxidanți, substanțe nutritive care se găsesc cu precădere în legume, ulei de măsline, fructe, nuci, pește și cereale integrale.
Studiile anterioare realizate de aceași cercetători au arătat că adoptarea acestui regim de la vâste fragede aduce numeroase beneficii organismului. Dieta mediteraneană ajută la prevenirea unor boli precum Parkinson, Alzheimer, a celor de inimă și menține colesterolul la limitele normale. Mai mult, ar putea preveni apariția cancerului.