STUDIU. Cum poate influența consumul de bere calitatea somnului

Publicat: 19 12. 2013, 11:47
Actualizat: 30 07. 2014, 07:12

Personalele care beau bere fără alcool dorm bine. Asta este concluzia unui studiu recent realizat de un grup de cercetători de la Facultatea de Științe de la Universitatea Extremadura din Spania.

Datele cercetării, realizat pe un grup de 17 femei, arată că s-a înregistrat o îmbunătățire a calității somnului în rândul celor care au băut o cantitate de 330 de mililitri de bere fără alcool. 

Hameiul, un ingredient esențial al berii, se dovedește a fi cel responsabil pentru aceste rezultate, datorită substanțelor sale amare ce au efect sedativ, arată datele studiului. Mecanismul de acțiune al hameiului constă în ridicarea nivelului neurotransmițătorului numit acid gama-aminobutiric, un neurotransmițător inhibitor care acționează în sistemul nervos central.

Participantele la studiu au fost asistate medical. Parametrii cronobiologici din timpul somnului au fost evaluați cu ajutorul actigrafiei după un consum moderat de bere fără alcool în timpul cinei, timp de 14 zile. Concluziile au fost obținute prin comparație cu un grup de control ce nu consuma bere fără alcool în timpul cinei. Rezultatele actigrafiei au demonstrat o îmbunătățire a calității somnului în rândul voluntarelor care beau bere fără alcool.

„Pe lângă calitățile deja dovedite ale acestei băuturi iubite și consumate în întreaga lume, cercetătorii spanioli demonstrează că berea poate îmbunătăți chiar calitatea somnului, dacă este însă băută în cantități moderate. Avem de-a face cu o concluzie importantă, în condițiile în care insomnia este una dintre bolile cel mai des întâlnite ale acestui secol”, a declarat Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Potrivit nutriționiștilor, consumul moderat de bere trebuie completat de un stil de viața sănătos și o alimentație corespunzătoare. Este considerat un consum moderat de bere o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei cu maxim 5% alcool.