Ciocolata caldă pare să aibă un gust mai bun atunci când este servită într-o ceașcă portocalie, au anunțat oamenii de știință spanioli și britanici, ilustrând astfel încă o dată felul în care recipientele pot să modifice percepția pe care oamenii o au despre conținuturile acestora, relatează AFP.
Cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Valencia și cei de la Universitatea Oxford au realizat acest studiu pe un eșantion de 57 de voluntari, care au gustat ciocolată caldă, servită în cești vopsite în patru nuanțe diferite: alb, crem, roșu și portocaliu.
Ciocolata din toate ceștile era identică. Cu toate acestea, gustul ei a părut să fie mai bun atunci când era consumată din ceștile portocalii.
„Culoarea recipientului în care sunt servite alimentele și băuturile poate ameliora anumite caracteristici precum gustul sau aroma”, a declarat Betina Piqueras-Fiszman, într-un comunicat emis de Universitatea Politehnică din Valencia.
„Nu există o regulă fixă potrivit căreia o ceașcă de o anumită formă sau culoare îmbunătățește gustul sau parfumul. În realitate, acest lucru depinde de fiecare tip de aliment”, a adăugat ea, insistând asupra potențialului, adeseori subapreciat, pe care le au recipientele în universul gastronomiei.
De exemplu, cutiile galbene permit îmbunătățirea gustului de lămâie din băuturile carbogazoase, în timp ce culorile reci, precum albastrul, dau impresia unei băuturi cu efect răcoritor. O băutură servită într-un recipient roz va fi percepută ca fiind o băutură mai dulce decât este în realitate.
Studiile precedente au demonstrat faptul că spuma de căpșune pare să fie mai dulce și să aibă o savoare mai pronunțată atunci când este servită pe o farfurie albă, decât atunci când este servită pe o farfurie neagră.
Studiul savanților spanioli și britanici a fost publicat în revista științifică Journal of Sensory Studies.