Prima pagină » Magazin » STUDIU. Dulciurile au un gust mai bun atunci când sunt interzise

STUDIU. Dulciurile au un gust mai bun atunci când sunt interzise

STUDIU. Dulciurile au un gust mai bun atunci când sunt interzise
Alimentele interzise au un gust mai bun

Alimentele interzise au un gust mai bun. La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Kellogg School of Management, din cadrul Universității Northwestern, din Chicago, scrie Daily Mail.

Echipa de cercetători, coordonată de Kelly Goldsmith, susține că persoanele care au ales să elimine din dieta zilnică anumite alimente vor avea senzația că alimentul interzis va avea un gust mai bun atunci când vor cădea pradă tentației, decât în mod obișnuit, chiar dacă sunt compleșiți de un sentiment de vinovăție.

Potrivit cercetătorilor americani, sentimentul de vinovăție pe care îl simțim ar putea face ca gustul alimentului respectiv să ne pară și mai bun decât în mod normal.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au realizat un experiment pe un grup de 40 de persoane. Voluntarii au fost împărțiți în două categorii: persoanele din prima grupă au trebuit să răsfoiască câteva reviste care cuprindeau materiale despre ce însemnă un stil de viață sănătos și în care apăreau persoane slabe, în timp ce subiecții din al doilea grup au primit reviste care nu cuprindeau articole despre diete.

La final, participanților la studiu li s-a dat un baton de ciocolată pentru a-l mânca, iar mai apoi fiecare voluntar trebuia să precizeze ce gust are ciocolata. Rezultatele acestui experiment au arătat că persoanele care au citit revistele despre un stil de viață sănătos au răspuns într-un procent de 16% că batonul de ciocolată avea un gust mai bun decât în mod obișnuit.

Experții susțin că același lucru s-ar putea întâmpla și în cazul persoanelor care vor să renunțe la fumat sau la dependența de alcool. Acesta ar putea reprezenta motivul pentru care o persoană care își impune să renunțe la un obicei nesănătos recidivează de mai multe ori.

Goldsmith  și colegii săi consideră că aceste concepte de vină și de plăcere sunt conectate la noi în creiere, datorită unei combinații de experiențe personale și observații.