Cercetătorii olandezi de la Universitatea din Leiden au realizat recent un studiu ale cărui rezultate au relevat faptul că tirozina, aminoacid conținut de banane, duce la îmbunătățirea concentrării și a reflexelor.
Componente elementare ale proteinelor, aminoacizii joacă un rol important în funcționarea organismului. În ceea ce privește tirozina, era cunoscut deja că este esențială în sinteza unor compuși importanți, precum dopamina și adrenalina. Specialiștii olandezi au analizat însă efectul unui supliment de tirozină asupra capacității de reacție, relatează passionate.be.
Pentru asta, voluntarii din grupul de studiu au fost așezați în fața unor monitoare pe care apăreau alternativ săgeți verzi și roșii. La vederea săgeții verzi, ei trebuia să aprese un buton cât puteau de repede, în funcție de sensul săgeții (la stânga sau la dreapta). În cazul săgeții roșii, nu trebuia făcută nicio mișcare.
Potrivit sursei citate, testele s-au realizat în două etape: după consumul unui suc de portocale îmbogățit cu tirozină și al unuia conținând un element placebo (substanță neutră).
Rezultatele au arătat că reflexele participanților au fost mai bune după ce au primit sucul cu tirozină, astfel că cercetătorii au ajuns la concluzia că alimentele bogate în acest aminoacid – printre care bananele, spanacul, ouăle, brânza, migdalele, fructele de avocado și soia – determină îmbunătățirea atenției, concentrării și reacției.