Vegetarienii prezintă un risc cu 32% mai mic să se confrunte cu afecțiuni cardiovasculare, spre deosebire de persoanele care mănâncă carne. Cel puțin așa susțin oamenii de știință de la Universitatea Oxford, notează Fox News.
„Cea mai mare parte a diferenței provine probabil din efectele colesterolului și ale tensiunii arteriale mai ridicate în general la persoanele care nu sunt vegetariene. Alimentația are un rol important în prevenirea bolilor de inimă”, a declarat dr Francesca Crowe, autoarea principală a studiului.
Este cel mai vast studiu desfășurat vreodată în Marea Britanie care compară incidența bolilor cardiovasculare la vegetarieni și nevegetarieni. Studiul s-a realizat pe aproape 45.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani din Anglia și Scoția, incluși în ancheta numită „European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition”.
Dintre aceștia, 34% erau vegetarieni, cifră mare care a permis cercetătorilor să facă estimări mai precise asupra riscurilor cardiovasculare în fiecare din cele două grupe. „Rezultatele arată clar că riscul de a dezvolta boli cardiovasculare este cu circa o treime mai scăzut la vegetarieni față de nevegetarieni”, a mai spus profesorul Tim Key, director adjunct al unități de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Oxford și co-autor al studiului.
Cercetătorii au luat în considerare mai mulți factori la calcularea riscului: vârsta, dacă oamenii fumau, cantitatea de alcool consumată, activitatea fizică, nivelul de instruire și mediul socio-economic. Recrutați în anii 1990, participanții au răspuns la chestionare amănunțite despre starea lor de sănătate și modul de viață.