STUDIU. Impactul pe care îl au prăjelile asupra organismului
Bărbații care obișnuiesc să mănânce prăjeli mai mult de o dată pe săptămână prezintă un risc crescut de a se confrunta cu cancer de prostată. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la Centrul de Cercetare Oncologică Fred Hutchinson, din Seattle, SUA.
Specialiștii au constatat că predispoziția la cancer de prostată crește cu o treime în cazul bărbaților care mănâncă mai mult de o dată pe săptămână prăjeli, notează Daily Mail.
Printre alimentele care predispun la această afecțiune se numără chips-urile, cartofii prăjiți, puiul prăjit în ulei, gogoșile, dar și crochetele de pește. Chiar dacă studiile precedente au arătat că există o legătură între alimentație și predispoziția la cancer de prostată, această cercetare arată că prăjelile au cel mai mare impact asupra organismului.
Rezultatele, publicate recent în jurnalul „The Prostate”, arată că bărbații care obișnuiesc să mănânce des alimentele menționate mai sus prezintă un risc cuprinsă între 30% și 37% mai mare de a suferi de cancer de prostată.
Statisticile, citate de cotidianul britanic, arată că aproape 40.000 de cazuri noi de acest tip de cancer sunt diagnosticate anual, numai în Marea Britanie, iar 10.000 de bărbați mor din această cauză. Astfel, potrivit estimărilor, cancerul de prostată ucide un bărbat pe oră numai în Regatul Unit.
Daily Mail mai scrie că incidența aceste boli este tot mai întâlnită în rândul persoanelor trecute de vârsta de 50 de ani. De asemenea, printre factorii care predispun la această afecțiune se numără și factorul genetic.
Cercetătorii atrag atenția că dieta joacă un rol destul de important în apariția cancerului, înclusiv a celui de prostată.