Prima pagină » Magazin » STUDIU. Legătura dintre suplimentele de calciu și infarct

STUDIU. Legătura dintre suplimentele de calciu și infarct

STUDIU. Legătura dintre suplimentele de calciu și infarct
Persoanele care fac abuz de suplimentele alimentare de calciu prezintă un risc cu 86% mai mare de a suferi un infarct

Persoanele care fac abuz de suplimentele alimentare de calciu prezintă un risc cu 86% mai mare de a suferi un infarct. La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Universitatea din Zurich, care le recomandă în special vârstnicilor să ia aceste suplimente cu precauție.

Pe parcursul cercetării, savanții, coordonați de Sabine Rohrmann, au observat că mineralul luat din alimente nu are o influență semnificativă asupra funcției cardiovasculare, dar suplimentele de calciu pot crește riscul apariției unui atac de cord, notează MSN.com.

Aceste suplimente alimentare, recomandate doar în anumite situații, cresc și riscul de accident vascular cerebral și de mortalitate cardiovasculară, mai arată studiul elaborat în Germania și revista British Medical Journal.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au monitorizat 24.000 de persoane, femei și bărbați. cu vârste cuprinse între 35 și 64 de ani, pe o perioadă de 11 ani. În acest interval de timp în rândul voluntarilor s-au înregistrat 354 de infarcte, 260 de accidente vasculare cerebrale și 267 decese.

Participanții la acest studiu, care au luat zilnic peste 1.100 miligrame de calciu, au înregistrat un risc de infarct cu 31% mai mare decât cei care l-au luat într-o doză moderată, de aproximativ 800 de miligrame.

Potrivit experților, calciul provenit dintr-o dietă echilibrată este ingerat în mici cantități pe parcursul zilei, ceea ce facilitează absorbția sa în organism, în timp ce suplimentele provoacă creșteri bruște ale nivelului de calciu în sânge.

Într-un editorial care însoțește respectivul articol, cercetătorul Ian Reid, de la Universitatea din Auckland, din Noua Zeelandă, spune că siguranța administrării suplimentelor de calciu este examinată tot mai minuțios. „Ttrebuie să considerăm acest mineral ca fiind o componentă importantă a unei diete echilibrate și nu un panaceu ieftin pentru problema universală a osteoporozei la menopauză”, concluzionează Reid.